Dan Voiculescu a decis ca partidul sau PUR sa devina Partid Conservator. Dupa citeva luni petrecute la studiu pe malurile Tamisei, magnatul dimbovitean s-a indragostit de politica "perfidului Albion", de seriozitatea britanica. E drept ca numele partidului in sine - Partidul Umanist din Romania (social-liberal) - aducea a gluma, a impartialitate tipica cetateanului turmentat.

Pe plaiurile noastre, "umanist" e sinonim cu "Crucea Rosie" sau cu asezamintele copiilor orfani.

O zicala frantuzeasca spune ca politica e o curva si flirteaza cu junii, dar face dragoste tot cu cei batrini. Hibridul PUR, condus de maturul Voiculescu, a reusit in numele "interesului national si al stabilitatii Romaniei" o negociere la singe, cu care doar UDMR se mai poate lauda.

Strigatul lui Basescu privind "solutia imorala" nu i-a deranjat prea tare pe umanisti, care se comporta ca niste samsari de voturi. Reactia lui Voiculescu "sa ne spuna presedintele si plecam pe loc din guvern" e similara atitudinii lui Constantin Argetoianu.

Cinicul politician interbelic a fost intrebat pe scarile Palatului Regal de jurnalisti daca urmeaza o remaniere a guvernului in care era ministru. "Cum sa cada guvernul? Unde mai gaseste Majestatea Sa niste lichele ca noi ?" a facut inconjurul tarii. Iar Traian Basescu stie ca fara anticipate executivul nu poate trai, debarasindu-se de formatiunea politica a lui Voiculescu.

Dan Voiculescu e un tip ambitios. Nu discutam aici cum a reusit in afaceri. Satul sa-si numere banii, vrea sa aiba o cariera politica, sa fie un Churchill al Romaniei. Primul semn ca a invatat ceva in Marea Britanie este ca a schimbat denumirea partidului.

Dansul la bara facut in ultimul an de PUR nu i-a adus notorietate, nu l-a trimis la Moulin Rouge, ci intr-o mahala desfundata unde-l privesc niste brute cu priviri sticloase.

Sondajele arata ca PUR e la o cota infima, iar Voiculescu stie ca, desi este legat acum de catarg, marinarul are palma grea si ca isi plateste cu virf si indesat datoriile. In cautarea unui nume si a unui spectru politic cit de cit definit, Voiculescu a ales numele de Partid Conservator.

Nu conteaza ca acest partid a reprezentat in Romania interesele marilor boieri si ca nu a mai avut nimic de spus, disparind dupa primul razboi mondial. Nici ca la tara termenul conservator ii duce cu gindul pe electori mai curind la conserva, decit la o politica de dreapta. Iar manualele de politica te invata ca nu poti cladi un partid conservator, dupa cinci decenii de egalitarism haotic.

Oricum ar fi, conservatorii - noi pe piata - vor lua mai multe voturi decit umanistii.

Dan Voiculescu a iesit din nou la plimbare pe bulevardul Romaniei la brat cu politica. Dar nu cu fosta cocota PUR, ci cu o domnisoara care a facut pensionul la Londra. Doar ca are aceleasi naravuri....