Municipalitatea din Timisoara si Hexol Lubricants reprezinta ultimele oferte. Aproape de linia de start se afla inca 5 emisiuni

Dobanzile sunt bune, cererea mare, iar modul de alocare ("primul venit, primul servit") va obliga sa va miscati repede.

Cea mai mare emisune de obligatiuni de pana acum (200 miliarde lei) va putea fi subscrisa incepand cu sfarsitul lunii mai sau, cel tarziu, la inceputul lui iunie, prin reteaua Raiffeisen Bank. Este a doua emisiune lansata de Timisoara (precedenta a fost in 2003), iar muncipalitatea intentioneaza sa stranga in acest mod banii pentru reabilitarea unor strazi.

"De aceasta data am ales o dobanda fixa (exista un singur precedent, obligatiunile Arad, lansate in decembrie 2003 si care platesc o dobanda fixa de 14% pe an, n.n), 8,25%. Perioada de maturitate este de 6 ani, un randament foarte bun daca ne raportam la tendinta de scadere a dobanzilor", spune Viorel Udma, presedintele VMB Partners, consultantul emisiunii.

Societatea pregateste de altfel inca doua emisiuni de obligatiuni ("un consiliu judetean si o muncipalitate") care vor fi lansate cel mai probabil la inceputul toamnei si vor avea un volum comparabil cu Timisoara II.

Hexon Lubricants, parte a grupului canadian Hexol, va incerca sa stranga din piata de capital 15 miliarde lei in perioada 29 aprilie-13 mai, printr-o emisiune de obligatiuni corporative intermediata de Intercapital Invest si asigurata printr-o polita emisa de Certasig.

Si in acest caz e vorba de o alocare "primul venit, primul servit" si nu este delor exclus ca in momentul in care cititi aceste randuri sa nu mai existe obligatiuni de vanzare, avand in vedere si volumul relativ redus al emisiunii.

"Recomandam obligatiunile ca instrument pentru diversificarea portofoliului, in contextul unui trend de scadere la bursa, cat si celor care intentioneaza sa isi mute banii din depozitele bancare la termen", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital. Societatea are in proiect alte trei emisiuni de obligatiuni.

"Este vorba de International Leasing (va incerca sa adune echivalentul a 1 milion euro), de o societate din domeniul distributiei (3-5 milioane euro) si de una din sfera serviciilor financiare (50 miliarde lei)."

Dobanzi fixe, volume in crestere

"Cred ca volumele emisiunilor de obligatiuni vor fi in crestere in perioada urmatoare, nu una spectaculoasa insa. Pe masura ce economia devine stabila, tendinta va fi de inlocuire a dobanzilor variabile (media pietei interbancare la care se adauga o prima de 1-2 procente) cu unele fixe.

Obligatiunile raman un mod avantajos de finantare pentru emitenti, costurile totale (comisioane de consultanta, intermediere, distributie, publicitate, CNVM, bursa) fiind de 2-2,5% din valoarea emisiunii."

Viorel Udma, presedinte VMB Partners

Pro si contra obligatiuni

Avantaje:

-ai acces la dobanzi mai bune decat in cazul depozitelor la termen;

-emisiunea poate fi listata la bursa iar obligatiunile pot fi valorificate si inainte de scadenta;

-ai avantje fiscale (dobanda obligatiunilor municipale nu se impoziteaza).

Dezavantaje:

-obligatiunile sunt greu de "prins", uneori cumparatorii se stiu inainte de deschiderea subscrierii asa ca risti sa-ti faci sange rau degeaba;

-in cazul in care emitentul nu vrea sa suporte costurile listarii la bursa, singura modalitate de a vinde obligatiuni este cesiunea, caz in care trebuie sa-ti cauti singur un client (cel mai bine este sa incerci la o banca, acestea sunt printre cei mai mari cumparatori).