O purtatoare de cuvant din Romania, enervata de intrebarile ziaristilor pe tema inundatiilor, ne-a spus-o verde-n fata: "Traiti in tara pe care o meritati!". As putea sa fiu ironic si sa spun: "Si noi care credeam ca traim in Romania!".

Dar, nefiind purtator ilegal de cuvant, ca stimata vorbitoare, nu-mi pot permite sa fac o astfel de afirmatie, insa pot sa va intreb si sa ma intreb: Traim in tara pe care o meritam?

Trecand, bineinteles, peste obraznicia, de acum caracteristica, a actualei guvernari, nu putem sa nu observam ca purtatoarea de cuvant "a facut" fara sa vrea o intrebare interesanta. La fel de bine ni se putea spune ca nu meritam sa traim in Romania, adica tocmai in tara in care traim.

Dar nu ni s-a spus, si atunci deducem din spusele purtatoarei de cuvant a natiei ca nu e tocmai bine sa traim in Romania, dar pentru ca suntem rai, tocmai asta meritam. Cu alte cuvinte, este un fel de pedeapsa sa traiesti in Romania.

Si noi, merituosii de a trai aici, care credeam ca este un privilegiu! Si plecand de la acest privilegiu, i-as intreba si eu pe toti cei care gandesc aidoma purtatoarei noastre de cuvant, guvernanti, parlamentari sau alti oficiali ai statului: "Credeti ca meritati sa traiti in tara in care traiti?".

E o intrebare la care alesii neamului ar raspunde fara nici o ezitare ca ar fi meritat o tara mai buna, dar ca pana la urma ii merita si Romania! Altfel spus, suntem o tara plina de merituosi. Numai ca sunt doua astfel de categorii. Noi, cei care ne dorim sa traim in Romania, chiar "meritam" acest lucru, in timp ce ei, cei care "merita" sa traiasca mai degraba in afara, traiesc tot aici.

Trebuie sa recunosc, nu ma pot ascunde dupa deget, nici eu nu mai stiu dupa atatea intrebari si raspunsuri, cine merita si cine nu sa traiasca in Romania. Si tocmai de-aia termin tot cu o intrebare la care astept raspunsul vostru in ziar, fie la adresa mea din caseta redactionala, fie la jurnalul@jurnalul.ro: "Meritam sa traim in Romania?".