Holograf, 3rei Sud Est si Andra ocupa primele trei pozitii in topul artistilor care au avut cele mai mari incasari din difuzari in anul 2004, lista data publicitatii ieri de CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor de Autor). Pe urmatoarele locuri, in TOP 10 s-au clasat, in aceasta ordine, Stefan Banica jr., Taxi, Nicola, Voltaj, Andreea Banica, Angela Moldovan si trupa Candy.

Desi CREDIDAM a pastrat confidentialitatea cu privire la onorariile artistilor, membrii trupei Holograf au declarat ca au primit sume cuprinse intre 10 si 30 de milioane de lei fiecare. Suma totala colectata de CREDIDAM anul trecut este de 51 de miliarde de lei, din care artistilor romani le-au revenit peste 26 de miliarde, iar celor straini, peste 24.

Utilizatorii care au contribuit anul trecut cu cele mai mari sume la fondul destinat repartitiilor catre artisti au fost: Antena 1, PRO TV si PRIMA TV (televiziune); Societatea Romana de Radiodifuziune, Europa FM si Radio 21 (radio), RCS, Astral si Burtila&Co (retransmisie prin cablu), Petrom, Tarom, MOL (comunicare publica); Panasonic, Genco si Casettaro (copie privata).

Ultimele doua categorii includ utilizatorii care difuzeaza muzica in scop ambiental (benzinarii, hoteluri, restaurante etc.) si pe cei care fabrica aparatura care permite realizarea de copii private (caz in care exista riscul ca artistul sa fie prejudiciat). Copia privata este o exceptie de la dreptul de repoducere si nu se refera la piraterie.

Televiziunea nationala si MTV, pe lista rau-platnicilor

CREDIDAM este un organism de gestiune colectiva, nonprofit, al carui scop este colectarea si repartizarea catre artistii membri a banilor cuveniti din difuzarea inregistrarilor comerciale pe teritoriul Romaniei de catre posturile radio, tv, societatile de cablu etc. Organizatia numara peste 5.200 de membri romani si peste 500.000 de artisti straini.

CREDIDAM, care functioneaza in baza unor decizii emise de ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor), a avut, in 2001, 138 de procese pe rol, cu diversi utilizatori care nu plateau sumele cuvenite. In 2005 mai exista doar 28 de procese. Printre cei care se numara si acum pe lista neagra (adica, cei care refuza sa plateasca) se numara: TVR, MTV, B1 TV, National TV, Flanco, Altex etc.