Ca in fiecare zi in Irak, mai multe atentate sinucigase au facut, ieri, zeci de victime la Bagdad si Kirkuk. Cel putin 17 civili au fost raniti la Bagdad, 65 fiind raniti dupa ce o masina capcana a explodat intr-o piata oarecare din oras.

Tot la Bagdad, doi ofiteri superiori din armata irakiana au fost impuscati in plina strada. Alte doua atentate au fost semnalate la Kirkuk, soldate cu „doar" doi morti. Acesta este bilantul dat publicitatii de autoritati pana la amiaza; pana la sfarsitul zilei sunt de asteptat zeci de alte atentate.

Asa cum au recunoscut recent fortele coalitiei, in ultimele doua saptamani, de cand Irakul are un guvern ales democratic, media atentatelor teroriste comise intr-o singura zi este de 70, aproape dublu fata de luna martie, de exemplu, cand intr-o zi aveau loc „numai" 30-40 de atentate.

In aceste ultime doua saptamani, peste 400 de oameni au fost ucisi de teroristi. Majoritatea atentatelor au fost comise de sinucigasi, care, potrivit fortelor americane, s-ar fi infiltrat in ultimele luni in Irak venind dinspre Siria.

De aceea, americanii au declansat o ampla ofensiva in regiunea Al-Qaim, situata la 18 kilometri de granita siriana, zona devenita noul fief al aripii irakiene a retelei Al Qaida. Ofensiva terestra, sprijinita de elicoptere si avioane de lupta, s-a soldat, spun americanii, cu uciderea a peste 100 de teroristi.

S-a observat insa ca acestia erau mult mai bine organizati decat pana acum, avand, in afara armelor sofisticate de provenienta occidentala, chiar un fel de uniforme, cu veste antiglont si casti de protectie. Deocamdata, victoria operatiunii denumite Matador este incerta; in fiecare zi se dau lupte crunte.

Daca va reusi, ofensiva americana ar trebui sa blocheze calea de acces in Irak a fundamentalistilor ne-irakieni.

Pana atunci insa, fortele coalitiei nu pot opri valul de atentate sinucigase, care terorizeaza populatia si creeaza (daca mai era nevoie) un acut sentiment anti-american.

Corespondentii de presa aflati la Bagdad relateaza ca, dupa aproape fiecare atentat, o multime furioasa se aduna in jurul resturilor fumegande ale masinii-capcana si ii blesteama pe americani, cerand plecarea din tara a „fortelor de ocupatie".

In aceste conditii, planuita retragere din Irak pana la inceputul anului viitor, cand responsabilitatea asigurarii securitatii in Irak ar trebui sa revina fortelor irakiene, pare absolut utopica.

Daca atentatele care-i vizeaza in primul rand pe irakienii care colaboreaza cu noile autoritati continua in acelasi ritm, nu vor ramane in viata suficienti militari irakieni care sa asigure securitatea.

Pe de alta parte, nu multi membri ai coalitiei aflate in Irak sunt dispusi sa-si prelungeasca sederea in regiune. In afara Statelor Unite si Marii Britanii, doar Romania a anuntat pana acum ca-si va mentine trupele in Irak „cat va fi nevoie", „pana la sfarsitul misiunii coalitiei internationale".

Majoritatea statelor preconizeaza o retragere pana in vara sau, cel tarziu, pana la sfarsitul anului.