Sedinta Consiliului National de astazi al PSD se anunta a fi extrem de palpitanta, dupa ce in ultimele zile au aparut mai multe zvonuri privind o posibila scindare a partidului, provocata de cei nemultumiti ca Ion Iliescu nu a iesit presedinte la Congres.

Ieri, la reuniunea pregatitoare a Consiliului National, liderul PSD, Mircea Geoana, a spus transant ca nu se va modifica Statutul partidului pentru a crea alte functii, cum ar putea fi cea de presedinte onorific pentru Iliescu.

Desi a vorbit in repetate randuri despre posibilitatea crearii, prin Statut, a unei functii importante si pentru Ion Iliescu, fiind vehiculat pentru acesta postul de presedinte de onoare, liderul PSD, Mircea Geoana, s-a razgandit.

El a declarat ieri, inainte de intalnirea cu primarii si presedintii organizatiilor judetene, membri ai PSD, ca este "convins" ca senatorul Ion Iliescu nu va parasi partidul, insa, deocamdata, nu exista nici o functie prevazuta in statut care sa-i fie atribuita.

Intrebat pe ce se bazeaza atunci cand se arata convins ca fostul sef al statului nu-si va abandona partidul, liderul PSD a dat un raspuns destul de ambiguu: "Pe Moromete".

Functia onorifica nu va exista

In privinta discursului-"surpriza" pe care Iliescu il va prezenta astazi in cadrul consiliului, Geoana a precizat ca "este firesc sa ascultam si punctul dansului de vedere, va spune probabil cateva lucruri mai direct, insa istoria nu mai poate fi rescrisa, suntem intr-o alta etapa a vietii PSD".

"Nu este vorba de a oferi ceva lui Ion Iliescu, pentru ca ceea ce are nu ii ia nimeni si nu de functii duce lipsa. Statutul nu poate fi incalcat sub nici o forma, si eu ca presedinte al partidului sunt garant al faptului ca statutul nu mai poate fi modificat pentru nimeni si pentru nimic.

Functia onorifica nu poate exista pentru ca ea nu a fost votata la Congres si din punct de vedere legal si statutar nu putem sa cream functii care nu au fost aprobate in forul decizional al partidului. Lucrurile sunt clare: mergem inainte si privim cu calm si incredere asezarea partidului pe structurile de conducere decise la congres", a aratat Geoana.

Pe de alta parte, liderul PSD a spus ca a discutat cu Ion Iliescu in privinta functiei de lider de grup la Senat, primind si un raspuns in acest sens. "Mi-a spus, dar il las pe dansul sa anunte public acest lucru", a adaugat el.

Functii si posturi

La reuniunea de ieri, pesedistii si-au propus sa completeze, prin vot, locurile in Biroul Permanent National al PSD. Astfel, urmau sa fie alesi cate un reprezentant al presedintilor organizatiilor judetene, al primarilor PSD de orase si ai primarilor de municipii si ai sectoarelor Capitalei, precum si reprezentanti ai teritoriului din cele opt regiuni de dezvoltare.

Acestia, impreuna cu tripleta din fruntea partidului, cu vicepresedintii si cu liderii organizatiilor de femei si de tineret, precum si cu presedintele Consiliului National ce va fi ales astazi vor forma BPN al PSD.

Tot astazi, inaintea sedintei Consiliului National, in cadrul careia va fi definitivat Statutul si vor fi alesi cei 501 membri, vor avea loc alegeri pentru Comisia de Arbitraj si Integritate Morala si pentru cea de Control Financiar.

Iorgovan candideaza pentru presedintia Comisiei de Integritate

Senatorul Antonie Iorgovan a anuntat ca va candida pentru functia de presedinte al Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala a PSD, alegerea biroului acestui for urmand sa aiba loc astazi.

El a apreciat ca aceasta candidatura este indreptatita de munca sa politica si de experienta profesionala. In opinia lui Iorgovan, acest organism trebuie sa fie in mod real o structura care "sa le dea cartonase" celor care au o conduita contrara Constitutiei, legilor si regulilor interne ale partidului si sa-i apere pe oamenii integri.

Un alt candidat pentru acest post este senatorul Cristian Diaconescu. Presedintele Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala a PSD, precum si ceilalti membri ai biroului de conducere al comisiei vor fi alesi vineri dintre membrii acestui organism, desemnati de Congresul din 21 aprilie.