Datorita intaririi leului si invaziei produselor chinezesti, libere pe piata Europei de la 1 ianuarie 2005, profitul exportatorilor s-a diminuat. Prima miscare a acestora vor fi disponibilizarile. Patronatele din textile, pielarie, confectii, incaltaminte si mobila vorbesc de disponibilizari de cel putin 100.000 de oameni.

Primele intrate in alerta sunt sindicatele de ramura, care, pentru a compensa pierderile, cer Guvernului subventii de export. "Patronatele se folosesc de sindicate pentru a solicita subventii de la Guvern. Total gresit", declara Dumitru Costin, liderul BNS. "Toti patronii din industria usoara au preferat sa-si faca profitul in afara, in loc sa se retehnologizeze.

Dupa 1 ianuarie 2005, a venit ziua scadentei. De la aceasta data, Organizatia Mondiala a Comertului - OMC i-a dat Chinei liber la export in Europa. Greul abia acum incepe pentru exportatorii romani, care nu si-au modernizat utilajele", mai declara Dumitru Costin. Patronatele, reprezentate prin Maria Grapini, sunt de cu totul alta parere. Si ele dau vina pe guvernele succedate la carma Romaniei.

Acestea nu au pus la punct politici industriale care sa-i ajute pe exportatorii romani si sa curme invazia de marfa chinezeasca. Conform patronatelor, marfa chinezeasca intra cu vama de 0,03 $ per bucata, cifra total nerealista. Cat despre subventii, Maria Grapini declara ca exportatorii nu solicita subventii din partea Guvernului, ci programe de sustinere a exportului.

"Dupa 15 ani, Guvernul a emis, in sfarsit, o ordonanta de referinta in vama. Conform acesteia, marfa chinezeasca trebuie declarata la valoarea reala", mai declara Grapini. S-ar parea ca si Garda Financiara ar trebui sa intervina pentru a face controlul marfurilor in centrele comerciale chinezesti.

"Culmea, in loc sa-i controleze pe chinezi in Europa, Garda Financiara ne-a controlat pe noi, 30 de producatori romani, la Targul confectionerilor, din februarie", opineaza Maria Grapini.