Managerii de top din Romania au un salariu mediu anual brut de 40.345 euro si ocupa locul 19 in Europa in ceea ce priveste puterea de cumparare, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Mercer Human Resources, citat de Mediafax.

In clasamentul european conduce Elvetia, cu un salariu anual de circa 133.000 euro, in timp ce ultima pozitie este ocupata de Letonia, unde puterea de cumparare a directorilor este cea mai scazuta, iar salariul se apropie de 30.000 de euro.

O situatie avantajoasa din acest punct de vedere o au si persoanele din conducerea companiilor din Germania si Austria, state situate pe locurile doi, respectiv trei, urmate de Irlanda, Spania, Franta, Olanda si Marea Britanie. In toate aceste tari, valoarea salariului mediu brut al unui director de top depaseste 80.000 de euro pe an.

La extrema cealalta se afla Letonia, plasata pe locul 24 in clasament si Estonia, pe 23. Ungaria, desi are un salariu anual superior celui din Romania, respectiv 44.000 de euro, se afla intre ultimele trei state din Europa in ceea ce priveste puterea de cumparare a managerilor.

"Chiar daca managerii din unele tari europene au salarii considerabile, puterea lor de cumparare poate fi diminuata semnificativ de nivelul ridicat al taxelor si al costurilor de trai", a declarat directorul diviziei de consultanta internationala, Mark Sullivan.

La nivel mondial, studiul a aratat ca puterea de cumparare a managerilor de la varful companiilor din Hong Kong, Australia, Japonia si SUA este superioara mediei europene. Studiul Mercer evalueaza puterea de cumparare si salariile medii anuale ale directorilor din 24 de tari europene, tinand cont de nivelul taxelor, al costurilor de trai si al contributiilor pentru asigurarile sociale.