Dupa ce a constatat ca investitiile straine directe atrase de Romania au scazut in acest an, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a decis sa-si schimbe strategia de promovare. "Este ceva ce nu s-a mai facut in Romania. Am decis sa trecem de la o promovare de tip reactiv la una de tip proactiv.

Intr-o prima etapa, vom identifica detaliat prioritatile investitionale ale Romaniei, pe regiuni, judete, orase. Prioritatile nu vor mai fi cele dictate de investitori", a anuntat Ana-Maria Cristina, presedintele ARIS. Din septembrie, ARIS ar urma sa treaca la o promovare agresiva.

Adica, sa contacteze direct companiile externe care activeaza in domenii de interes. Presedintele ARIS se asteapta ca, prin aplicarea acestei strategii, institutia sa aiba un deficit de imagine.

"Nu am prezentat Guvernului noua strategie, insa aceasta corespunde programului de guvernare", a afirmat Cristina. Intrebati cum ii vor convinge pe investitori sa vina in anumite regiuni din tara, reprezentantii ARIS au precizat ca "fiecare zona are avantaje comparative.

In Moldova, de pilda, un investitor din Austria va face o fabrica de mobila, proiectul fiind in valoare de 300 milioane de euro. "Nivelul ridicat al somajului si faptul ca se poate gasi cu usurinta forta de munca necesara este un factor de atragere a investitorilor in zona Moldovei", a precizat Cristina.

Scaderea cu 20% a investitiilor straine nu ingrijoreaza

Desi investitiile straine directe au scazut cu 20% in primele doua luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR, presedintele ARIS nu este ingrijorat, considerand ca este "un volum satisfacator".

Potrivit reprezentantului ARIS, schimbarea partidelor la guvernare a determinat investitorii la prudenta pentru o perioada, pentru a analiza schimbarile politicii macroeconomice.

In plus, s-a constatat ca si in alte tari, precum Cehia, Polonia si Ungaria, inainte cu un an sau doi de aderare, investitiile straine au inregistrat un regres, a mai explicat Cristina.

Ea nu s-a aratat ingrijorata nici de nivelul capitalului social subscris la firmele cu capital strain, care este, de asemenea, in scadere in primele 3 luni ale anului.

Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, capitalul social subscris la firmele cu capital strain a fost, in primele 3 luni ale anului 2005, in valoare de 192,4 milioane de euro, fata de 387,4 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut.

A crescut in schimb, numarul de firme noi cu capital strain infiintate in primele 3 luni ale anului, de la 2.153 in 2004 la 2.772 in 2005, a precizat Cristina.

Investitii straine directe de 3,2 - 3,8 miliarde euro in 2005

Spre deosebire de alti oficiali, care avanseaza o cifra a investitiilor straine directe pentru acest an de 4,1 miliarde de euro, presedintele ARIS estimeaza un volum de 3,2-3,8 miliarde de euro, in scadere cu 20% fata de nivelul inregistrat in 2004.

"Firmele cu capital strain existente isi vor mari capitalul social si vor produce investitii mai importante. Speram ca in a doua jumatate a anului sa rectificam previziunile in sens pozitiv", a declarat presedintele ARIS.

In prezent, Agentia monitorizeaza 32 de proiecte aflate in faza de intentie, in valoare totala de 1,44 miliarde de euro, in domeniul componentelor auto, telecomunicatiilor si domeniul energetic.