Portalul Yahoo a anuntat lansarea unui serviciu muzical cu abonament care le va permite utilizatorilor sa descarce mii de piese pe playerele lor MP3 portabile pentru suma de 60 de dolari pe an, o oferta cu 60% mai economicoasa decat a competitorilor.

Yahoo a lansat serviciul „Yahoo Music Unlimited" miercuri, ca o provocare la serviciile similare cu abonament oferite de Real Networks sau Napster.

Yahoo ofera download-uri nelimitate dintr-o biblioteca de un milion de melodii la pretul de 6,99 dolari pe luna, ori 60 de dolari pe an. Aceasta reprezinta o scadere semnificativa fata de tarifele practicate de Napster sau Real Networks, care ofera servicii similare la 14,95 dolari pe luna sau 180 de dolari pe an.

Prin incurajarea consumatorilor sa inchirieze muzica mai degraba decat a o cumpara, Yahoo, Napster si Real Networks au o abordare diferita fata de magazinul de muzica online iTunes operat de Apple Computer.

In baza modelului propus de Yahoo, consumatorii trebuie sa plateasca un abonament stabilit si sa-si sincronizeze playerele cu serviciul de muzica cel putin odata pe luna pentru a-si pastra muzica. Daca abonamentul expira, melodiile descarcate anterior nu se mai pot asculta.

Cei care inchiriaza muzica nu pot transfera fisierele pe CD fara plata unei taxe aditionale. Yahoo taxeaza cu 79 de centi cumpararea unei melodii, fata de pretul de 99 de centi la iTunes.

Serviciul muzical al Yahoo este compatibil doar cu playerele MP3 care utilizeaza formatul muzical digital al Microsoft. Acest lucru inseamna ca serviciul nu va fi compatibil cu cel mai popular player de pe piata, Apple iPod.