Joi a fost o zi tensionata la Parchetul Militar Bucuresti, unde Miron Cozma si Petre Roman au fost audiati de procurorul Dan Voinea, in dosarul "Mineriada iunie 1990". Desi, initial, evenimentele pareau a-si urma cursul normal, Roman a dat peste cap "programul zilei", refuzind cu incapatinare sa intre la audieri in aceeasi incapere cu fostul lider al minerilor.

A venit apoi rindul lui Cozma sa intretina tensiunea. El a cerut sa-l infrunte fata in fata pe Ion Iliescu, pe care l-a facut "mincinos". Totul a culminat cu un accident de circulatie in care a fost implicata duba care il ducea pe "Luceafarul huilei" inapoi la Penitenciarul Rahova.

Audierile in acest dosar vor continua, saptamina viitoare, cu alte nume sonore implicate in desfasurarea evenimentelor din 14-15 iunie 1990. Surse judiciare au declarat pentru "Evenimentul zilei" ca anchetatorii militari vor cere autoritatilor o serie de documente foarte importante, care ar putea face, in sfirsit, lumina in aceasta cauza.

Actul 1 :Roman fuge de Cozma si arunca pisica in ograda lui Iliescu

Fostul prim-ministru Petre Roman s-a intinit, pentru a doua oara, cu procurorul militar Dan Voinea, care il audiaza ca martor in dosarul "Mineriada iunie 1990". Desi fusese citat pentru audieri, miercuri, el s-a prezentat la intilnirea cu procurorul anchetator abia ieri, din proprie initiativa.

Acolo: surpriza! Roman a aflat cu stupoare ca in biroul in care urma sa fie audiat se afla deja, de aproape un sfert de ora, Miron Cozma. Drept urmare, a refuzat cu incapatinare sa dea ochii cu cel care, in urma cu 15 ani, l-a detronat din fotoliul de premier.

Desi a declarat in fata ziaristilor ca nu are resentimente fata de fostul lider al ortacilor din Valea Jiului, pe holurile Parchetului, Petre Roman a sustinut cu dispret: "Nu intru eu in acelasi birou in care e Cozma. Mai bine vin miine!". Dupa citeva minute de negocieri, Petre Roman a fost dus in alta incapere pentru a da declaratii.

Si astfel, in timp ce fostul lider al minerilor dadea declaratii despre implicarea lui Roman in mineriada din iunie 1990, fostul premier a umplut sapte file in care ii aducea acuzatii grave lui Cozma.

Ion Iliescu poarta raspunderea politica. La iesirea din sediul Parchetului Militar, fostul premier a declarat ca Ion Iliescu "poarta o raspundere politica" pentru faptele petrecute in acea perioada, "insa numai organele abilitate pot stabili daca acesta ar putea raspunde si din alte puncte de vedere". "Parerea mea este ca minerii nu erau autorizati sa vina la Bucuresti.

Am fost inca de la inceput impotriva acestui lucru", a adaugat fostul premier. El a mai sustinut ca, pe 14 iunie, la propunerea lui s-a luat decizia ca minerii sa fie trimisi acasa. "Minerii nu au venit de capul lor, au fost manipulati. Dar aceasta ancheta ne va duce la identificarea celor care au profitat de pe urma acestor evenimente", a apreciat Roman.

In opinia acestuia foarte importanta este mineriada din 1999. "Si aceste fapte trebuie cercetate", a conchis fostul prim-ministru. La ultima sa audiere, Miron Cozma afirma insa ca Roman si cu Iliescu, prin apropiatii lor, au fost cei care au dirijat fiecare miscare a ortacilor pe tot timpul mineriadei din 13-15 iunie.

Actul 2: Declaratie incendiara a lui Miron Cozma: "Iliescu a mintit"

In timpul audierii de ieri, Miron Cozma a cerut procurorilor militari sa-l confrunte cu Ion Iliescu si cu Petre Roman. El sustine ca acestia doi l-au folosit. Mai mult, Cozma a mentionat ca fostul presedinte i-a mintit pe ortaci cind le-a spus in dimineata de 14 iunie 1990: "Am vorbit si cu Cozma sa faceti curatenie in Piata Universitatii".

El sustine ca nu i-a adus pe mineri in Bucuresti si ca a vorbit pentru prima data cu Ion Iliescu pe 15 iunie. Mai mult, fostul lider al minerilor spune ca pe 14 iunie 1990, cind a ajuns in Bucuresti, ar fi fost preluat de Virgil Magureanu si plimbat prin Piata Universitatii pentru a vedea exact locatiile in care urmau sa actioneze ortacii.

Fostul sef SRI i-ar fi explicat lui Cozma ca bucurestenii iesiti atunci in strada au comis mai multe "atrocitati" in centrul Capitalei. "Luceafarul huilei" le-a mai declarat procurorilor ca, dupa ce i-a aratat ce are de facut, Magureanu l-ar fi dus la Hotelul Intercontinental, unde l-ar fi pus in legatura cu Adrian Sirbu, care ocupa functia de consilier pe probleme de mass-media in guvern.

Actul 3: Punct final: Cozma, implicat intr-un accident rutier

Dupa aproximativ patru ore de audieri, Miron Cozma a fost scos din sediul Parchetului Militar cu o duba care trebuia sa-l duca inapoi la Penitenciarul de maxima siguranta Rahova. La iesirea din curtea Parchetului, din cauza spatiului ingust si a multimii de ziaristi adunati acolo, masina in care ortacul se afla a lovit o Dacia Logan parcata regulamentar.

Insa, ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat, soferul acesteia si-a continuat drumul. Si asta pentru ca, potrivit regulamentului, autoturismul care transporta un detinut are voie sa opreasca numai in cazul in care este implicat intr-un accident soldat cu victime.

Masina lovita de duba Penitenciarului Rahova apartine unei profesoare de la Liceul "Mihai Eminescu", situat in vecinatatea Parchetului Militar. Imediat dupa incident, proprietara le-a cerut procurorilor sa i se faca dreptate.

La fata locului a fost chemat si un echipaj al politiei care a inregistrat accidentul, urmind ca pagubele sa fie suportate de societatea la care sint asigurate autoturismele penitenciarului.