In "Razboiul stelelor", care vine la noi in cadrul unei lansari mondiale, bataliile incepute in «Razboiul Clonelor» se extind la nivelul intregii galaxii.

Cancelarul Palpatine (in fapt, insusi Darth Sidious) este luat ostatic de catre generalul Grievous, liderul Alian]ei Separatiste, iar surprizele vin in serie dinspre Anakin Skywalker (Hayden Christensen), insurat cu frumoasa Amidala (Natalie Portman).

Suntem martorii schimbarii definitive a fostului cavaler Jedi Anakin in Darth Vader, «cel de respira greu», alegere "consfintita" de infruntarea dintre Anakin si mentorul sau, Obi-wan Kenobi (Ewan McGregor).

Despre "Razboiul stelelor: Episodul III - Razbunarea Sith", criticii afirma, pornind de la unele date care au "transpirat" din studiourile lui George Lucas, ca e cel mai aprig si violent dintre toate.

Cuprinde scene de lupte dure, cu imagini care par rupte mai degraba din «Salvati soldatul Ryan», cu masinarii complicate si tot felul de robotei trasniti.

Lucas a cheltuit 115 milioane de dolari pentru acest episod final, pe care si l-a dorit cat mai spectaculos. Facand acest lucru reactioneaza si la acuzele ca s-a "inmuiat" si ca anterioarele episoade au beneficiat de participarea prea multor personaje simpatice, gen Jar-Jar.

De data aceasta, lucrurile stau altfel, iar duritatea peliculei i-a stors o lacrima chiar si faimosului Steven Spielberg, pe care ca scenele ingrozitor de dure din "Salvati soldatul Ryan" nu am auzit sa-l fi emotionat in asemenea masura! "Singurele momente comice", afirma un alt coleg de breasla al lui Lucas, "sunt provocate

de R2-D2 si, desi bunicele, sunt din fericire foarte pu]ine. E "intunecat, intunecat, intunecat". Doua luni s-au antrenat Christensen si McGregor pentru scenele lor de lupta, primul insistand ca personajul sau sa arate cat mai "rau" si sa fie cat mai pictat si tatuat.

Oricun, dupa ce a "nascut" fara indoiala cea mai cunoscuta serie cinematografica din istorie, George Lucas se poate in sfarsit relaxa.

Cu cat se apropia lansarea ultimei parti din «Razboiul stelelor», cu atat ziaristii aveau din ce in ce mai des o problema: ce va face de acum incolo celebrul regizor si producator si ce filme de mare buget va mai realiza? Deocamdata, in afara de «Indiana Jones 4», in care va lucra cu un alt «mosulica», Harrison Ford, nu se aude nimic. Macar pentru o vreme.

Mogulului de la Hollywood i-a venit si asa foarte greu sa astearna pe hartie "Razbunarea Sith", avand nevoie de mult mai multa vreme decat s-ar fi gandit.