Vineri, a inceput procesul de beatificare a lui Ioan Paul al doilea, prima faza in drumul spre sanctificare. Anuntul a fost facut, mai devreme decat de obicei, de actualul Suveran Pontif, Benedict al 16-lea.

Este pentru prima data in istoria Vaticanului cind aceasta procedura, de obicei foarte greoaie si indelungata, incepe la numai o luna de la moartea fostului Papa. Beatificarea este etapa premergatoare canonizarii, adica intrarea in rindul sfintilor.

Procesul de beatificare a inceput, a declarat Papa Benedict al 16-lea in timpul unei intilniri cu clericii din Roma, desfasurata in basilica Sfintul Ioan de Latrande. In urma acestei decizii, nu se va mai astepta expirarea termenului de cinci ani de la data decesului, impus de canoanele catolice in astfel de cazuri.

Fostul suveran pontif a murit la 2 aprilie, iar de atunci multi l-au numit Ioan Paul Cel Mare. In timpul funeraliilor din 8 aprilie, cind milioane de oameni s-au adunat in Piata San Pietro de la Vatican, multimea a scandat Santo Subito, adica Sfant imediat.

Aceasta a fost si dorinta noului Papa, care a afirmat inca de la investitura ca va urgenta declansarea procedurii in cazul mult iubitului sau predecesor.

Ioan Paul al doilea a incetat din viata la varsta de 84 de ani, dupa o lunga si grea suferinta, iar cei 26 de ani de pontificat au stat marturie pentru maretia personalitatii sale.

Procesul de beatificare vine cu doar citeva zile inainte de ziua de 18 mai, cind sfintul parinte ar fi implinit 85 de ani.

Miracolele au facut parte din viata sa, a declarat un cardinal, facand referire la dovezile care trebuie anexate dosarului de beatificare.

Exista mai multe marturii ale unor vindecari miraculoase, precum cea a unui american care a avut o tumora la creier si s-a vindecat dupa ce a primit impartasania din miinile fostului Papa.