Casa de licitatie Bonhams, o firma mai mica si mai "glumeata" decat mai cunoscuta Christie’s, se asteapta ca tablourile – descrise caraghios de unii critici ca apartinand curentului «impresionist» cu tuse abstracte – sa fie vandute cu sume variind intre 1.000 si 1.400 de dolari.

"Vinovat" de performanta cimpanzeului Congo s-a facut antropologistul Desmond Morris, care si-a inceput cercetarile in ceea ce priveste talentele artistice ale primatelor, in anii 1950. Congo s-a remarcat foarte repede.

La numai doi ani de la inceperea lucrurilui cu el, aceasta era capabil sa schimbe culorile, sa creeze forme, sa alterneze folosirea pensulei cu utilizarea propriilor maini, abilitatile sale dezvoltandu-se uimitor.

«Am ramas fara grai», a povestit intr-o conferinta de presa doctorul Morris, adaugand ca Congo se concentra foarte bine pe ceea ce avea de facut si ca fiecare linie pe care o tragea curgea firesc din cea anterioara.

Aceste "opere" ale lui Congo nu sunt primele pe care publicul de pretutindeni are ocazia sa le vada. In 1957, o alta expozitie a beneficiat de concursul sau, batrana primata fiind de atunci apreciata.