Un material aparut in-tr-un cotidian central informa despre o scrisoare adresata Consiliului Superior al Magistraturii si semnata Dieter Schlafen, consilier pre-aderare in domeniul Justitiei.

In documentul respectiv, consilierul sustinea ca modificarile aduse de ministrul de resort celor trei legi, prin care se doreste reformarea sistemului judiciar romanesc, incalca Constitutia si angajamentele asumate de Romania la incheierea negocierilor pentru Capitolul 24 (referitor la Justitie si Afaceri Interne), si ca imping Romania in pragul activarii cauzei de salvgardare.

Reamintim ca Monica Macovei a modificat partial cele trei proiecte de lege prin care se doreste reformarea sistemului judiciar. Proiectele se refera la modificarea statutului magistratilor, organizarea judiciara si organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Referitor la scrisoarea respectiva si la cele publicate in presa despre document, Delegatia Comisiei Europene in Romania tine sa precizeze ca domnul Dieter Schlafen nu este functionar al Uniunii Europene, ci consilier de pre-aderare, adica un expert pe termen lung, in cadrul unui proiect PHARE de infratire institutionala finantat de UE.

"Opiniile exprimate de domnul Schlafen, in scrisoarea domniei sale catre Consiliul Superior al Magistraturii, ii apartin si in nici un caz aceste opinii nu pot fi considerate ca fiind ale Comisiei Europene sau ale Delegatiei acesteia in Romania", se mai mentioneaza.

Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe care i-am contactat ieri, au spus ca scrisoarea consilierului este un document intern si, prin urmare, nu poate fi facuta publica.

Din cele aparute in presa centrala, reiese ca Schlafen este nemultumit de demersurile ministrului Monica Macovei de a modifica cele trei legi care guverneaza sistemul judiciar si care sunt esentiale pentru inchiderea Capitolului 24.

"Multe din propunerile de modificare deviaza in mod flagrant de la ceea ce ar putea fi considerat ca fiind unele dintre cele mai importante obiective cuprinse in actualele legi, asa cum erau acestea cand au fost incheiate negocierile pentru Capitolul 24. In acel moment, politicul era exclus", sta scris in scrisoare.

"Acum, este in curs de a reintra, si aceasta prin incalcarea Constitutiei si a obiectivelor ce trebuie urmarite privitor la independenta si impartialitate".

Consilierul atrage atentia asupra politicului care incearca sa controleze justitia: "Prin deviere de la situatia actuala, presedintele Romaniei si ministrul justitiei ar urma sa aiba un rol important in ceea ce priveste cariera judecatorilor si, chiar mai mult, in cea a procurorilor".

Consilierul este nemultumit ca "se doreste modificarea legilor care au fost adoptate cu mai putin de un an in urma si care au fost satisfacatoare in ceea ce priveste rolul Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independentei Justitiei".

Domnia Sa se mai arata "socat" de presiunile pe care ministerul le-ar face asupra Consiliului, pe care l-ar obliga sa dea o declaratie asupra celor trei legi in doar cateva zile. In incheiere, Schlafen consiliaza CSM sa refuze "orice discutie" cu ministerul de resort, din moment ce acesta "nu prezinta nici un argument" pentru modificarile pe care intentioneaza sa le aduca celor trei legi.

Aflata la Bruxelles, la Comisia Europeana, ministrul Macovei ne-a declarat: "Sunt intr-un permanent dialog informal cu Comisia, in ceea ce priveste modificarile celor trei legi ale Justitiei. Le-am discutat, si ele sunt privite ca masuri necesare pentru reformarea reala a Justitiei. Aceste modificari au fost apreciate".