Vasile Blaga nu a participat niciodata la sedintele comitetului ministerial pentru situatii de urgenta condus de Sulfina Barbu. Aceasta sustine ca a colaborat foarte bine cu inlocuitorii ministrului Administratiei.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, nu considera ca ar avea vreo vina pentru incoerenta cu care autoritatile au actionat in cazul inundatiilor. Desi, conform legii, el este seful Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU), si-a lasat prerogativele in seama unui comitet ministerial condus de ministrul Mediului, Sulfina Barbu. „Sa nu confundam institutiile.

Eu sint seful Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, dar in cazul inundatiilor a fost creat un comitet ministerial condus de doamna Barbu", s-a spalat pe miini ministrul Blaga. El ne-a trimis, ieri, la redactie, o lista cu masurile intreprinse de institutia pe care o conduce.

Numai ca de aici reiese ca ministrul Blaga nu s-a implicat in coordonarea CNSU, iar activitatea MAI in „atenuarea inundatiilor a inceput in data de 22 martie", cind la nivelul MAI s-a constituit o celula de criza coordonata de Blaga.

Se arunca vina asupra „Apararii civile"

CNSU nu a fost niciodata activat, in locul lui fiind reunit, abia la 19 aprilie, Comitetul ministerial pentru Situatii de Urgenta, condus de Sulfina Barbu. „Comitetul s-a intrunit in sedinte ordinare, extraordinare, ori de cite ori a fost nevoie. Nu este onest sa-mi cereti mie parerea despre activitatea ministrului Blaga.

Dinsul a avut reprezentanti permanent in aceste sedinte, am colaborat foarte bine cu domnii Secara (seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - n.r.) si Dobre (secretar de stat in cadrul MAI - n.r.). Ne-am facut datoria", spune Sulfina Barbu, recunoscind, implicit, ca ministrul Blaga nici nu a trecut pe la sedintele acestui comitet.

In plus, ministrul Blaga da vina pe slaba dotare a autoritatilor din teritoriu: „Pompierii au tulumbe si masini din anii ’70, ma si mir ca mai pornesc, iar apararea civila are cite o barca pe judet. Cele doua structuri s-au unit, dar nu au un plan coerent de actiune care sa fie urmat in astfel de situatii. Si daca ar exista, lipsa de dotari in teritoriu l-ar face inutil.

Pentru ca poti sa transmiti ordine de la centru, dar daca nu are cine sa le primeasca la capatul celalalt, degeaba!"