Tranzactie, troc, conjuratie, cabala, negocieri subterane, camarila", acestea au fost cuvintele rostite de Ion Iliescu la ceea ce multi au considerat ieri a fi despartirea sa de PSD.

Chiar daca presedintele-fondator nu a rostit cuvantul "plecare" decat ca o ipoteza, multi dintre adeptii iliescieni au inteles ca e timpul sa stranga randurile si sa paraseasca partidul descris de Ion Iliescu drept corupt.

Ion Iliescu si-a conceput discursul astfel incat sa razbata ideea ca PSD, un partid uscat si curat, ar fi fost inhatat peste noapte in ghearele unei gasti mafiote cu care cei saraci si cinstiti nu mai pot sta la masa.

Adevarul este ca acela care a pastorit moral PSD atatia ani de zile a reusit ieri sa-l farame fara sa-si asume vreo clipa responsabilitatea pentru cele intamplate sub indrumarea sa parinteasca. Ion Iliescu a vrut sa-l prezinte pe Mircea Geoana drept un produs de culise al unui congres contestat, un venetic ajuns in partid direct pe functie.

Dupa ce l-a pus la zid pe Mircea Geoana, Ion Iliescu i-a tras un dos de palma si lui Adrian Nastase, care vorbise de terminarea epocii paternaliste din partid. Scolit bine in anii '70, la care a si facut de altfel trimitere, Iliescu a mai identificat doua tinte in care sa traga. Una s-a numit Viorel Hrebenciuc, iar cealalta, Ioan Rus.

Prin acest tur al acuzatiilor, Ion Iliescu a fragmentat PSD in mai multe tabere, care probabil se vor infrunta, in perioada urmatoare, fie si pentru faptul ca se vor suspecta unii pe altii de posibile alte aranjamente si jocuri de culise. Exista multe voci care spun ca Ion Iliescu va parasi PSD dupa ce, in prealabil, isi va fi trimis cercetasii sa-i gaseasca un loc intr-un alt partid.

A devenit limpede pentru toata lumea ca o convietuire intre Iliescu si actualul PSD este la fel de improbabila ca o transferare a sa la PNTCD. Dinamita pusa de Iliescu in PSD la Conferinta Nationala se numeste "Grupul de la Cluj".

Acesta devenise deja destul de inconfortabil pentru multi pesedisti, care au vazut de fiecare data in demersurile lui Ioan Rus aroganta si mai putin dorinta de consolidare a partidului. Orgoliile regionale au fost zgandarite de fiecare data cand sosea posta din Transilvania cu cate un document critic la adresa PSD.

Convietuirea transilvanenilor cu moldovenii si muntenii la congres a fost in primul rand una de conjunctura, iar Iliescu a speculat la maximum aceasta realitate. Este de asteptat ca, o data ce a fost indepartat "dusmanul" comun, tensiunile sa izbucneasca intre grupurile de interese din judete.

Se pare ca deja Adrian Nastase a avut o alta discutie incordata cu Ioan Rus imediat dupa aparitia ultimului material referitor la directia pe care PSD ar trebui s-o urmeze in viitor. Nastase s-a suparat ca Rus a folosit aceeasi tactica din iarna si a aruncat pur si simplu pe piata un document, fara sa avertizeze pe cineva in prealabil.

Extinzand la nivelul partidului asemenea nemultumiri formulate la adresa grupului de la Cluj, s-ar putea ajunge la un adevarat razboi civil in PSD. Lui Mircea Geoana i-ar fi teribil de greu sa gestioneze un asemenea conflict, mai ales dupa ce, de la tribuna conferintei, nu s-a remarcat printr-un discurs solid, fiind depasit la acest capitol de Adrian Nastase.

Deocamdata lumea nu stie care anume dintre cei trei lideri - Geoana, Nastase, Mitrea - conduce de fapt fostul partid de guvernamant. In aceasta conjunctura, discursul lui Ion Iliescu a avut mai degraba rolul de a arunca fumigene, astfel incat nici unul dintre personaje sa nu mai poata fi vazut cu claritate. Este greu de prevazut ce se va intampla in lunile urmatoare cu PSD, dar si cu Ion Iliescu.

Oricat ar parea de ciudat, repozitionarea partidului depinde si de soarta alegerilor anticipate. Daca acestea vor fi anuntate pentru toamna, atunci e probabil ca PSD sa nu se rupa, in ciuda declaratiilor belicoase de pe culoarele conferintei. Oricat s-ar uri intre ei liderii de la varf, in situatia unui interes comun electoral vor reusi sa treaca peste disensiunile interne.

Daca anticipatele nu vor avea loc, atunci este posibil ca PSD sa treaca printr-o noua ruptura, in opozitie fiind. Probabil ca lui Ion Iliescu i se va oferi sefia unui partid deja existent, cu care sa incerce sa se acomodeze pana la urmatorul moment electoral. Va ramane insa fara raspuns o intrebare.

De ce Ion Iliescu a fraternizat cu PSD, cata vreme avea o speranta sa revina in fruntea formatiunii, si de ce s-a dezis de ea peste doua saptamani, atunci cand a ajuns in bancile membrilor de rand?