Fostul sef de stat Ion Iliescu a promis si chiar a avut un discurs dur, ieri, la Consiliul National al PSD, criticand fara emotie intreaga conducere a formatiunii social-democrate. El a sustinut ca nu-si mai gaseste locul "langa asemenea oameni" si a lasat sa se inteleaga faptul ca varianta formarii unui alt partid social-democrat nu este exclusa.

"Voi sprijini in continuare actiunea de consolidare a social-democratiei si voi ramane activ si implicat in unificarea acestei doctrine in Romania", a explicat Iliescu. El a sustinut ca "aranjamentele si manevrele de culise" de la congres, ale grupurilor de interese din partid, au viciat iremediabil viitorul PSD.

Iliescu a cerut Comisiei de integritate morala sa realizeze o ancheta privind "tranzactiile" de la congres, atunci cand au fost impartite functiile in PSD. El a fost de parere ca votul de acum trei saptamani este rezultatul politicii clientelare, pentru care ar trebui sa raspunda cei care s-au aflat in fruntea partidului.

Iliescu a subscris opiniei unui ziar central, potrivit caruia in PSD s-a produs "o rocada banala", in urma careia Mircea Geoana a trecut in locul lui Adrian Nastase si nimic mai mult. Fostul sef de stat l-a atacat pe actualul lider al PSD, remarcand "nota falsa din discursul acestuia" de la congres.

"Si-au dat mana oameni care nici nu nutresc respect reciproc, poate dimpotriva, si s-a aruncat in derizoriu dorinta unora de modernizare a PSD", a spus Iliescu. El a adaugat ca, in acest moment, solutia este retragerea sa din joc, pentru a-i scuti pe sefii PSD de influenta si "paternalismul" sau, termen folosit, asa cum a precizat Iliescu, de catre Adrian Nastase.

"Voi fi acuzat ca ma cramponez de putere. Care putere? Un partid aflat in Opozitie nu exercita putere", a mai spus Iliescu, precizand ca nu are ambitii si ca s-a animat sa candideze numai pentru cei care intr-adevar au crezut in el.

Geoana: Perioada seniorilor s-a incheiat

La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca perioada seniorilor in fruntea PSD s-a incheiat. El a aratat ca la congresul de acum trei saptamani s-a votat "schimbarea in locul stagnarii, evolutia in locul regresului si viitorul in locul trecutului". "PSD are nevoie de echilibru, nu de excese, de echipa, nu de vedere, de colaborare, nu de dispute.

Dar, in acelasi timp, are nevoie de o conducere care sa vobreasca cu o singura voce", a sustinut Geoana.

Pe de alta parte, el a cerut PSD sa nu uite ca partidul traieste in organizatii, asa incat este nevoie "sa-i aparam energic pe reprezentantii nostri in administratia locala atacati de actuala putere".

El a fost de parere ca, pentru a reveni la guvernare, PSD trebuie sa aiba curajul de a face curatenie in propria ograda si sa generalizeze sistemul de desemnare democratica a candidatilor pentru alegerile locale si generale. "Sa nu ne transformam intr-o infirmerie de pansat orgolii ranite. Sa devenim o masina de lupta, nu de tanguieli.

Sa repornim motoarele si sa iesim viguros la bataie", a sustinut Geoana.

Nastase: Intelepciune si colegialitate pentru Iliescu

Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, le-a cerut si el reprezentatilor social-democrati "intelepciune" si "colegialitate" in privinta relatiei cu Ion Iliescu. "Nu contest votul de la congres, dar nu putem sa ne construim viitorul fara a tine cont de istoria noastra. Trebuie sa tratam cu intelepciune si colegialitate relatia cu Ion Iliescu", a sustinut Nastase.

El a criticat totodata tensiunile din interiorul PSD, fiind de parere ca "noi facem opozitii in opozitie si nimic nu este mai periculos decat acest lucru". El le-a cerut colegilor sai o opozitie reala in care sa nu faca o prioritate din a critica Guvernul, ci sa vina si cu solutii concrete la problemele oamenilor.

Surse din PSD ne-a declarat ca, ieri dimineata, inainte de inceperea sedintei Consiliului National, o parte din conducerea partidului a avut o intalnire cu Ion Iliescu in care i-a cerut acestuia sa aiba un discurs calm si sa nu plece din partid.