Alaturi de trei case si cinci terenuri, Vacaroiu a strins o adevarata colectie de arta. Printre cele 66 de tablouri se regasesc: "Viciile", "La vinatoare", "Jucatorul de carti", "Portret-femeie", "Parasiri", "Obiecte pe masa", "Satul natal si lupii". Seful Senatului detine icoane diverse: argintate, cu pietre semipretioase, pe sticla.

De asemenea, bijuterii de 220 de milioane de lei, dar si bomboniere, sfesnice si carafe.

Mare amator de tablouri este si Ion Iliescu, care a declarat ca detine 17 piese. Este asteptata cu nerabdare declaratia de avere a lui Adrian Nastase, considerat "primul colectionar al tarii".

Dan Voiculescu l-a imprumutat pe Sorin Pantis cu un "maruntis" de peste 500.000 de dolari.

Nicolae Vacaroiu are acasa un muzeu personal in care se ingramadesc nu mai putin de 66 de tablouri, 88 de icoane pe lemn, sticla, argintate etc., 36 de farfurioare, bomboniere, carafe, figurine etc., 32 de monede de aur si argint, 4 siraguri de perle si nenumarate coliere, lantisoare, cruciulite si ace de cravata.

Vacaroiu si-a trecut in inventar toate lucrurile de pret pe care le-a transcris minutios in noua declaratie de avere. El a umplut trei coli de scris cu minunatele tablouri, indiferent daca acestea valoreaza, dupa cum preconizeaza insusi Vacaroiu, 3 sau 20 milioane. Cel mai ieftin tablou este de trei milioane, iar cel mai scump de 20 de milioane.

Asa cum arata colectia de tablouri, Vacaroiu este pasionat de peisaje si de natura moarta: nenumarate peisaje de iarna, toamna si vara, lacuri, cimpuri de flori, lanuri de floarea-soarelui, vapoare cu pinze, paduri sau case: la mare, taraneasca, la Rimeti. Are multiple picturi cu "flori in vaze", cai, delfini, caprioane si chiar elefanti.

Vacaroiu si-a mentionat pina si tablouri cu autori necunoscuti, trecind la autor "China": "Fortareata", "Cai in oglinda", "Caprioare".

Pinzele sint semnate de Margineanu, Ambrozie, N. Martin, Sebastian, Darami etc. Cert este ca acele 66 de tablouri valoreaza insumat, potrivit estimarii facute de Nicolae Vacaroiu, circa 378 de milioane de lei, adica circa 10.000 de euro.

In caseta sa de bijuterii se afla obiecte de 220 milioane de lei (aproximativ 6.000 euro) pe care le-a enumerat a fi coliere, cercei, bratari, lantisoare, brose, cruciulite, ace de cravata, plus patru siraguri de perle cu cercei care ar valora 20 de milioane (540 euro). El este pasionat in aceeasi masura si de monede, nu mai putin de 32.

De altfel, din colectia de obiecte ale lui Vacaroiu nu puteau lipsi carafele. Daca la capitolul bunuri Vacaroiu nu exceleaza decit numeric, la capitolul case si terenuri presedintele Senatului este valoros. Are terenuri in centrul Bucurestiului, strada Witting (linga Gara de Nord) - 315 mp si la munte, la Poiana Tapului (Busteni, Prahova) - 204 mp unde se afla un apartament.

Are pamint agricol in trei judete, Mehedinti, Olt, Arges si doua case, una de vacanta in Arges, comuna Stefanesti si una "improprie de locuit", pe strada Witting in Bucuresti. Nicolae Vacaroiu a fost implicat in scandalul BID, fiind acuzat ca a continuat sa incaseze mii de dolari de la banca lui Sorin Ovidiu Vantu si dupa ce a renuntat la functia de presedinte al bancii.

(Alina Mihai)

Furt la gramaj?

Cantitativ, tablourile ar putea tine locul tapetului, dar numele pictorilor nu stirnesc fiori impatimitilor. Cele mai valoroase piese sint un Margineanu ("Peisaj de iarna", 15 milioane) si un Ambrozie ("Sat la Dunare", 20 de milioane). Surse din piata de arta afirma ca evaluarile sint corecte.

Cele 36 de piese de argint din colectie, cu titlu (puritate) de 900-925, au in schimb o evaluare suspect de mica. Pentru ca suma de 35 de milioane lei la care sint evaluate obiectele sa fie corecta, colectia senatorului PSD ar trebui sa fie formata din cele mai ieftine kitsch-uri, la cel mai mic gramaj disponibil pe piata.

Acelasi lucru se poate spune si despre cele aproape 100 de icoane ale senatorului. Cele patru exponate din argint de 925 cu pietre semipretioase sint evaluate la numai 15 milioane de lei, in timp ce o icoana de calitate cu aceste caracteristici ar putea ajunge la 3.000-4.000 de euro. (Iulian Comanescu)

Iliescu, mai "cinstit" cu 17 tablouri

Declaratia de avere a lui Ion Iliescu este ilizibila si ridica semne de intrebare la capitolul "bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta, colectii de arta etc. a caror valoare depaseste 5.000 de euro".

Iliescu a mizgalit la aceasta rubrica "17 tablouri-pictori romani contemporani", insa la valoarea estimata el a trecut cu gratie "nu stiu". Ion Iliescu era obligat, conform Legii anticoruptie modificate, sa faca o evaluare proprie a obiectelor, cit mai apropiata de valoarea de piata.

Potrivit ghidului de completare a formularelor, completarea inexacta a declaratiei de avere atrage de la sine demararea procedurii de verificare a averii. De altfel, completarea abia vizibila a declaratiei este o alta problema. Din cauza aceasta, numele autorilor picturilor, mentionati in paranteza de Ion Iliescu, nu se pot descifra.

Un singur nume pe care am reusit sa-l distingem este "Piliuta". In rest, averea afisata de Ion Iliescu este aproape identica cu cea stiuta: apartamentul din strada Moliere, un autoturism Cielo achizitionat in 1997.

Un alt lucru pe care-l mai dezvaluie noua declaratie de avere este faptul ca Iliescu a primit anul trecut bani din functia de presedinte (circa 30 milioane de lei pe luna) si din pensie de 9 milioane de lei pe luna. Sotia sa are si ea pensie de circa 4 milioane de lei pe luna. Insumat, aceste sume arata ca familia Iliescu a trait anul trecut cu un venit de 43 milioane de lei pe luna.

(Alina Mihai)

Sorin Pantis, dator cu juma' de milion de dolari la Voiculescu

Dan Voiculescu are de recuperat peste 6 milioane de dolari (sic!). El a trecut aceasta valoare la capitolul creante, reprezentind actiuni sau parti sociale in societati comerciale. Mai mult, Voiculescu a imprumutat si doua persoane fizice cu peste un milion de dolari.

Una dintre persoanele imprumutate de Voiculescu cu peste 500.000 de dolari este fostul ministru al comunicatiilor, Sorin Pantis , care a migrat de la PNTCD, PNL si acum e la PUR. Cea de-a doua persoana in care Voiculescu a investit peste 700.000 de euro este un anume Mihai Lazar. Tot in milioane de dolari se calculeaza si datoriile lui Voiculescu.

El are 4.995.000 dolari datorie la CC Maritime Ltd. Anul trecut, numai veniturile din salarii si dobinzi bancare ale lui Voiculescu au fost de peste 250.000 de dolari. In rest, Dan Voiculescu afiseaza o avere impresionanta. O casa pe Kiseleff si trei in Otopeni, 11 terenuri din care noua sint intravilan aflate la Predeal si in Otopeni.

Nu are masini, iahturi sau alte mijloace de locomotie, dar are aproape un kilogram de bijuterii din aur si platina in valoare de 400 milioane lei (11.000 euro). Tablourile familiei Voiculescu sint in numar de 30 si s-ar ridica la valoarea de aproape 25.000 de euro.

Voiculescu nu a trecut si autorii picturilor. In banci, magnatul Voiculescu are o avere care se masoara in milioane de dolari. In total, aproape 5 milioane de dolari si peste 400.000 de euro. (Alina Mihai)