A venit, in sfirsit, ziua lui Ion Iliescu. Toata suflarea pesedista a auzit ieri, la Consiliul National al partidului, cum Ion Iliescu a criticat si denuntat sistemul pe care el insusi l-a creat. Aluziv ca de obicei, Iliescu i-a taxat pe rind pe Geoana, Nastase, membrii gurpului de la Cluj si pe Viorel Hrebenciuc. Pina la urma insa, Iliescu tot n-a spus daca pleaca sau nu din partid.

A spus doar ca va reflecta daca ramine sau pleaca din partid.In orice caz, discursul sau nu-i prea lasa loc de intors. Ca o palida consolare, citiva oameni apropiati fostului presedinte au intrat la conducerea partidului. Una peste alta, sedinta de ieri nu s/a lasat cu demisii sau rupturi, ci a amplificat la maxim starea de tensiune din partid.

De acum, mai ramine de vazut care va fi urmatorul pas a lui Ion Iliescu.

Iliescu a marsat pe ideea complotului pus la cale de "oameni care nici macar nu nutresc respect unul pentru altul" facind astfel referire la debarcarea sa din partid in urma cu doua saptamini.

"Aceste practici si mentalitati sint rezultatul politicii clientalare promovate ani de-a rindul in partid si pentru care ar trebui sa isi asume raspunderea cei care s-au aflat in fruntea partidului." Nici Geoana n-a scapat netaxat.

"Am remarcat nota falsa din discursul de la Congres al lui Geoana care a spus ca a asteptat un semnal de sus, adica de la Iliescu ca se va retrage. Nu s-a vorbit despre semnalele de jos, din organizatii, inclusiv din cele ale caror delegati au nesocotit mandatul primit."

Dupa ce s-a victimizat afirmind ca in loc sa-i marginalizeze pe cei compromisi "complotistii" de la Congres l-au indepartat pe "cel incomod" care lupta impotriva coruptiei, Iliescu a declarat ca indiferent daca votul de la Congres exprima pozitia reala a partidului sau una distorsionata el nu are ce cauta alaturi de actuala echipa de conducere fata de care trebuie sa-si reconsidere pozitia.

"Este inutila discutia despre functii. (...) Ramine sa reflectez in contiunare asupra mentinerii calitatii de membru de partid desi sint legat cu trup si suflet de acest partid in ultimii 15 ani".

Referindu-se la cauzele care au dus la pierderea alegerilor Iliescu a tinut sa sublinieze ca "dincolo de uzura celor patru ani de guvernare", au existat si altele: "clientelismul, subordonarea conducerii partidului fata de guvern, aroganta unor lideri si fapte care au permis etichetarea partidului ca fiind unul al coruptilor".

Iliescu a criticat si pesedistii care au acumulat averi pe vremea cit au fost la putere: "Ce autoritate poate avea cel care, vorba lui Arghezi, una spune si alta fumeaza? Cum s-ar putea identifica electoratul cu anumiti lideri care-i primesc de la inaltimea averilor lor." a spus Iliescu subliniind ca nu el a fost "elementul vulnerabil si perdant al pierderii

alegerilor", ci dimpotriva, plasarea sa pe liste a adus voturi PSD.

Iliescu a gasit dealtfel si o similitudine intre situatia in care se gaseste acum - un simplu membru de partid dintr-un lider absolut - cu aceea a destituirii sale din functia de prim secretar PCR in "71.

Aceasta asociere a fost minimalizata de Mireca Geoana care i-a promis ca situatia de atunci nu se va mai repeta in mileniul trei. Dupa discursul lui Ion Iliescu, pesedistii au inceput sa plece din sala iar putin dupa orele 16, una dintre cele mai tensionate sedinte ale PSD lua sfirsit.

Pe holuri, Adrian Nastase parea destul de realxat in discutiile cu gazetarii, afirmind chiar ca se astepta la un discurs "mai dur".

Iliescu, intepat de Geoana si Nastase

Ion Iliescu a fost personajul principal al Consiliului National al PSD. Chiar daca nu a mai stat la prezidiu, ci in banca alaturi de membrii obisnuiti, Iliescu a captat toata atentia. Liderii partidului l-au invocat mai mult sau mai putin explicit in discursurile lor, delegatii s-au inghesuit sa-i stringa mina, iar camerele l-au urmarit peste tot.

Au fost citeva ore dificile pentru fostul lider al PSD care a suportat destul de greu discursurile lui Geoana si Nastase. Reuniunea de ieri a social-democratilor a avut, dupa cum a subliniat in discurs Adrian Nastase, o ordine de zi votata si acceptata si o ordine de zi "ascunsa" Pe ordinea de zi "la vedere" figura desemnarea presedintelui Consiliului National.

Operatiune care a decurs fara dificultati atita vreme cit a existat un singur candidat: Dan Mircea Popescu. Socotit un apropiat al lui Iliescu, Popescu a avut insa la Congres un discurs neutru, iar acum a fost ales lider al Consiliului National dupa ce Geoana l-a calificat drept "un bun coleg si o persoana impecabila".

Cit despre "ordinea de zi ascunsa", aceasta il avea in prim-plan pe Ion Iliescu. Fostul presedinte era asteptat sa isi clarifice pozitia fata de noua conducere. Semnele nu au fost dintre cele mai bune.

Fostul lider a abordat in momentul intrarii in sala celebrul sau zimbet si a refuzat orice fel de declaratii, marginindu-se sa dea mina cu aceia care l-au intimpinat - Serban Nicolae, Dan Ioan Popescu si Serban Mihailescu. In sala, Iliescu s-a pozitionat linga Ion Predescu si Nora Rebreanu, si a incercat sa asiste imperturbabil la discursurile noilor lideri.

El a fost singurul care nu a aplaudat in momentul in care Geoana si ceilalti membri din conducere au urcat la prezidiu. Ex presedintele PSD a incercat sa priveasca in gol ca si cind s-ar gindi la altceva atunci cind succesorul sau a inceput sa vorbeasca. Nu a reusit, mai ales ca discursul acestuia il viza.

Geoana a spus ca a incercat ca-n perioada scurta de la Congres sa repare unele rani, dar i-a indemnat pe colegi "sa nu transforme partidul intr-o infirmerie de orgolii ranite". "Haideti sa ne gindim mai degraba la viitoarele alegeri decit la viitorul Congres", a spus Geoana.

El a cerut renuntarea la incrincenarea care domneste inca in PSD deoarece "cine e incrincenat nu e convingator". Discursul lui Geoana, desi mult mai moale decit cel stabilit initial si distribuit presei, a reusit sa-l faca pe Iliescu sa se enerveze vizibil. Chipul fostului lider avea sa devina stacojiu in timpul discursului lui Nastase, care i-a rostit numele.

"Eu am curajul sa va spun ceea ce probabil multi dintre dumneavoastra gindesc: este normal sa gindim in termeni de colegialitate si respect si relatia noastra cu Ion Iliescu". Aceasta afirmatie nu avea sa-i aduca insa si iertarea din partea fostului lider. Pe hol, dupa votarea Consiliului National, cei doi s-au aflat pentru o clipa fata in fata.

Iliescu a zimbit larg, i-a strins mina lui Nastase, dar nu s-a oprit pentru a-i vorbi. De altfel, Nastase avea sa fie vizat direct in discursul pe care ex-liderul PSD l-a rostit de la tribuna.