Alianta are o problema: potrivit unor lideri PD, PSD controleaza in teritoriu 70% din serviciile descentralizate.

"Sintem condamnati sa guvernam cu o armata de activisti PSD", a atentionat deputatul PD Ioan Oltean, initiatorul unui proiect de lege care da o solutie acestei situatii - transformarea sefilor serviciilor descentralizate din functionari publici in manageri -, dind astfel posibilitatea schimbarii lor rapide.

Liderul PD Emil Boc a subliniat ca partenerii de coalitie din PNL, PUR si UDMR "temporizeaza" actiunea de epurare a administratiei locale. "Sintem pusi in situatia de a guverna cu oamenii PSD care au facut campanie PSD si care au fost cei mai duri critici ai Aliantei.

Sint inspectori scolari si directori de la finante care au candidat pe liste PSD si sint bine- mersi in functii", a precizat Boc mentionind ca actuala legislatie face im-posibila schimbarea sefilor directiilor serviciilor deconcentrate. "Doar 30% au fost schimbati si nu prin lege, ci pentru ca au dorit sa demisioneze", a adaugat Boc.

Colegul sau de partid, deputatul Ioan Oltean, a precizat ca proiectul sau care ofera o solutie acestei situatii de criza "zace de o luna si jumatate pe masa Comisiei de administratie publica din Senat". Oltean a precizat ca legea va trece de Senat prin procedura de aprobare tacita si va ajunge saptamina viitoare pentru dezbatere la Camera Deputatilor.

Interesant este ca, in urma cu o luna, Alianta anunta ca intentioneaza sa transforme proiectul lui Oltean in ordonanta de urgenta pentru a-si produce efectele imediat.

Ce i-a determinat sa-si schimbe pozitia? "Exista o retinere majora a guvernului fata de acest proiect ca nu se incadreaza aquis-ul comunitar, care prevede ca sefii serviciilor descentralizate trebuie sa ramina functionari publici", a precizat ministrul liberal Bogdan Olteanu. El a mentionat ca pesedistii vor ramine in functii pentru ca acestea sint limitele legii.

"Vor ramine asa. Cei care au facut campanie electorala vor fi demisi", a explicat ministrul, adaugind ca exista casete si materiale din perioada campaniei care vor fi folosite drept probe pentru destituirea activistilor PSD cocotati inca in fruntea serviciilor descentralizate.

In ceea ce-i priveste pe cei de la Partidul Conservator, fostul PUR, purtatorul de cuvint al acestei formatiuni, a precizat ca "nu exista inca un punct de vedere pe aceasta tema". "Cel tirziu miercuri o sa avem un punct de vedere", a spus Ciuca, la cinci luni de la instalarea guvernului.