Vorbind, joi, in fata camerei inferioare a Parlamentului de la Moscova, seful serviciilor secrete rusesti (FSB), Nikolai Patrusev, a facut publice, pentru prima oara intr-un mod atat de explicit, temerile Rusiei fata de cresterea influentei occidentale in fostele republici sovietice din vecinatatea Federatiei.

Patrusev a avertizat ca, sub acoperirea organizatiilor non-guvernamentale, serviciile secrete occidentale pregatesc si in Belarus o revolutie pasnica, „de tip portocaliu", la fel cum au procedat in Georgia, Ucraina si Kargazstan. Republica Belarus – pe care presedintele SUA, George W.

Bush, o numeste „ultima dictatura din Europa" – va avea alegeri la inceputul lui 2006.

Seful FSB sustine ca „ONG-uri occidentale" au deblocat bugete de multe milioane de dolari pentru finantarea opozitiei si pregatirea unor proteste de strada care sa conduca, in final, la schimbarea regimului lui Aleksandr Lukasenko, aliat fidel al Moscovei.

„In aprilie, la Bratislava, organizatia nonguvernamentala International Republican Institute (IRI) si-a reunit responsabilii din tarile membre CSI. Organizatia a deblocat un buget de cinci milioane de dolari pentru programul de finantare a opozitiei belaruse in 2005", a spus Patrusev.

Bugetul serveste la „atragerea functionarilor ucraineni pentru a forma opozitia belarusa si a spori influenta acesteia printre tineri".

„Adversarii nostri incearca sa reduca influenta Rusiei in CSI si pe intreaga scena internationala. Evenimentele din Ucraina, Georgia si Kargazstan confirma acest lucru", a avertizat Patrusev.

Seful FSB si-a mai exprimat ingrijorarea si fata de activitatea ONG-urilor aflate pe teritoriul Federatiei Ruse si a anuntat ca va trimite Dumei, spre aprobare, un proiect de lege pentru limitarea activitatii acestor organizatii.

De altfel, serviciile secrete rusesti „au impiedicat o serie de activitati de spionaj conduse prin intermediul unor organizatii non-guvernamentale", a informat el, numind unele dintre aceste ONG-uri „cu activitati suspecte": Peace Corps din America, organizatia britanica cu profil sanitar Merlin, Semiluna Rosie Saudita si un grup kuwaitian

numit Societatea pentruReforme Sociale. Ce va intreprinde FSB-ul pentru impiedicarea unei revolutii portocalii in Belarus – Nikolai Patrusev nu a mai dezvaluit public. (A.B.)