Incepand de ieri, a devenit operationala cea de-a doua componenta a sistemului electronic de plati - SENT, care va asigura procesarea automata a platilor de mica valoare, mai exact, sub 500 milioane de lei.

"Operationalizarea SENT vine la numai o luna dupa implementarea componentei care asigura decontarea platilor de mare valoare - ReGIS, sistem prin care se va realiza si decontarea finala a pozitiilor nete calculate de SENT, si va fi urmata in scurt timp de intrarea in productie a ultimei componente a sistemului electronic de plati autohton - GSRS, care asigura decontarea si inregistrarea

operatiunilor cu titluri de stat, cele trei componente fiind interconectate prin interfete automate"- se arata intr-un comunicat remis de Transfond, administratorul sistemului.

Prin sistemul electronic, platile vor putea fi initializate si finalizate pe parcursul aceleiasi zile bancare, iar in multe cazuri, doar in cateva ore. Transfond este o companie constituita de 27 de banci, care detin 66,67% din actiuni, insa cel mai mare pachet este controlat de BNR, cu o treime din capital.

Societatea a fost infiintata in anul 2000, ca urmare a angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana in privinta modernizarii infrastructurii financiar-bancare.

"Succesul nostru se va rasfrange rapid asupra beneficiarilor de plati din economie, care sunt, in fapt, principalii castigatori ai solutiei performante pe care am implementat-o intr-un interval de timp record", a declarat, Emil Ghizari, directorul general al Transfond.