Fortele de securitate uzbece au blocat accesul in centrul orasului Andijan, unde vineri soldatii au deschis focul asupra demonstrantilor stransi in principala piata din localitate.

Nu se stie exact cati oameni au murit, iar estimarile variaza de la cateva zeci, potrivit unor corespondenti de presa, la cateva sute, asa cum apreciaza o serie de martori oculari.

Cifrele oficiale sunt mult mai mici. Rudele celor care au murit ii cauta cu disperare la morga, in spitale si pe strazi.

Un localnici a declarat agentiei France Presse: " De doua zile caut cadavrele fratilor mei. Stiu ca s-au dus in piata sa participe la demonstratie."

Corespondenta BBC Monica Whitlock spune ca in conditiile in care in zona nu actioneaza nici o agentie umanitara independenta, s-ar putea ca bilantul real sa nu fie niciodata cunoscut.

Duminica dimineata, situatia la Andijan era in general calma, desi se relateaza ca locuitorii ar spala in continuare sangele de pe strazile dintr-o zona a orasului, cam la un kilometru de piata mare unde s-a deschis focul.

Dintr-o cladire guvernamentala se inaltau valatuci de fum, in timp ce in departare se puteau azi, izolat, focuri de arma.

Presedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, a dat vina pentru tulburarile din Andijan pe ceea ce a calificat drept infractori si elemente radicale islamice care au vrut sa rastoarne guvernul de la putere si ar avea legaturi cu miscarea Hizb ut-Tahir, miscare scoasa in afara legii.

Aliat atat al Moscovei cat si al Washingtonului in razboiul impotriva terorismului, Islam Karimov a adoptat o linie dura in problema securitatii in urma unui val de atentate sinucigase comise anul trecut si puse pe seama extremistilor islamici.

Dar criticii liderului uzbec spun ca acesta foloseste argumentul amenintarii extremiste drept paravan pentru a-i putea reprima pe dizidenti.

Multi dintre cei care au demonstrat la Andijan au declarat insa ca saracia si somajul - mai degreaba decat revendicarile politice sau religioase - sunt cele care i-au scos in strada.