Ministrul de externe al Statelor Unite, Condoleeza Rice, a sosit in orasul Arbil, din nordul kurd al Irakului, intr-o vizita organizata cu maxima discretie.

Este prima vizita a unei oficialitati americane de rang inalt de la anuntarea noului guvern al Irakului, la finele lunii aprilie.

De asemenea, este prima vizita pe care Condoleeza Rice o face in Irak de cand a fost promovata in functia de ministru de externe.

Doamna Rice a sosit cu un avion militar C-17 din Qatar si a plecat imediat cu elicopterul sa se intalneasca cu unul dintre principalii lideri kurzi, Massoud Barzani.

Ulterior, Condoleeza Rice urma sa aiba convorbiri cu noii lideri ai guvernului de la Bagdad, inclusiv cu primul ministru Ibrahim al-Jaffari.

Vizita ministrului de externe al Statelor Unite are loc dupa doua saptamani de violente sustinute, care au zguduit Irakul de la formarea noului guvern incoace.

Cel mai recent, la Baquba au murit patru persoane, ucise intr-un atac cu bomba, iar in Bagdad au fost impuscate mortal doua oficialitati.

De asemenea, in suburbia Sadr City au fost gasite cadavrele a 13 barbati, cu mainile legate la spate si legati la ochi, care fusesera impuscati in cap.

Proces politic si implicarea sunitilor

Condoleeza Rice a spus insa ca insurgenta, soldata cu peste 400 de morti in ultimele saptamani, poate fi invinsa daca irakienii identifica o "alternativa politica solida".

Procesul politic, la fel de mult ca mijloacele militare, a mai spus doamna Rice, va juca un rol in infrangerea insurgentilor.

Ea s-a declarat insa preocupata de faptul ca musulmanii suniti nu iau parte pe deplin la procesul politic si au doar o reprezentare simbolica in comisia insarcinata cu redactarea noii constitutii.

"Cred ca as vrea sa discut alcatuirea acestei comisii cu conducerea, cum se poate asigura participarea tuturor irakienilor, inclusiv a sunitilor, la acest proces", a spus Condoleeza Rice, care a adaugat

ca este foarte important ca "toti irakienii sa fie convinsi ca interesele lor vor fi reprezentate" atunci cand este elaborata aceasta constitutie.