Principala nemultumire a lui Ion Iliescu e legata de modul in care s-a desfasurat congresul PSD din 21 aprilie. Grupurile de interese de la Congres au nesocotit mesajele venite din filiale a spus senatorul Iliescu.

"Consider ca aceste practici prin care functiile in partid se impart prin tot felul de targuieli lipsite de demnitate si moralitate, organizarea unor adevarate cabale de catre unele dintre grupurile de interese impotriva adversarilor incomozi sau acelora care le pun sub semnul intrebarii comportamentul, sunt incompatibile cu calitatea de membru al Paridului social

democrat."

Ion Iliescu a facut chiar legatura intre asemenea tranzactii din umbra pentru functii cu adevarata coruptie:

"In fond, ce reprezinta astfel de tranzactii intre grupuri de interese pentru obtinerea de functii si de posturi in conducerea de partid daca nu expresia cea mai directa a mentalitatii corupte, a unor mentalitati parazitare? Care este deosebirea intre targuielile pentru obtinerea de foloase, de comisioane si alte avantaje materiale

si cele pentru impartirea functiilor in partid intre grupuri de interese?"

Pericolul unor asemenea manevre spune Ion Iliescu ar fi chiar indepartarea de electoratul adevarat al partidului Social democrat, de Romania profunda:

"De ce s-ar identifica simplii membri ai partidului cu lideri care in ultima instanta ii dispretuiesc, ii privesc de la inaltimea averiilor stranse pe cai obscure intr-o tara in care saracia a devenit endemica? Ce au in comun acesti lideri cu valorile si principiile social-democratiei.

Nu cumva unii lideri cu mentalitati si comportamente aristocratice au fost cei care au indepartat electoratul de PSD?"

Ion Iliescu raspunde la aceasta intrebare retorica prin nevoia de recastigare a autoritatii morale a partidului printre alegatori. Cat despre posibilitatea de a parasi PSD, Ion Iliescu are cel putin doua puncte de plecare clare:

"Este posibil ca votul exprimat in Congres sa reflecte o situatie obiectiva, reala, a optiunilor majoritatii membrilor partidului care ma percep drept un om al trecutului, si, prin urmare, o piesa pierdanta pentru partid.

In acest caz, singura concluzie pertinenta care se impune este retragerea mea din joc, scutind astfel noua echipa de conducere aleasa la Congres, de prezenta si de influenta mea, ca si de asa-zisul meu paternalism, cum l-a numit, nu demult, Adrian Nastase."

A doua varianta, spune Ion Iliescu ar fi chiar posibilitatea ca votul din congres sa fie o viziune deformata in urma aranjamentelor din culise. Dar, si in acest caz, solutia ar fi plecarea.

Totusi, Ion Iliescu nu a luat inca o hotarare. Voi reflecta, a spus el, daca voi ramane sau nu membru in PSD. Un lucru e clar insa. Ion Iliescu nu se va retrage din viata politica.

Va ramane, spune el, pe baricadele social-democratiei autentice si va lupta, cel putin o vreme, din interiorul PSD cu cei care intineaza valorile acestei doctrine.

Alegeri in PSD

Senatorul Dan Mircea Popescu a fost ales, vineri, in functia de presedinte al Consiliului National al PSD, iar senatorul Aristide Roibu a fost ales trezorier al partidului.

Dan Mircea Popescu, ales cu 427 de voturi "pentru" si noua "impotriva", a fost singurul candidat inscris in cursa pentru sefia Consiliului National al PSD.

Aristide Roibu a obtinut 420 de voturi "pentru" si 18 "impotriva", el fiind, de asemenea, singurul candidat pentru postul de trezorier pe care l-a detinut si pina acum.

Dupa anuntarea rezultatelor votului pentru cele doua functii, lucrarile Consiliului National al PSD continua cu o sesiune de discursuri, la care este de asteptat sa ia cuvintul si Ion Iliescu.