Fondurile europene care vor intra in Romania, cresterea veniturilor populatiei si convergenta economiei romanesti determinata de aderarea la UE sunt cateva din motivele pentru care tot mai multe banci straine vor sa participe la privatizarea CEC.

Cel mai agresiv pretendent al CEC este banca austriaca Erste Bank, institutie al carei presedinte a declarat ca nu concepe sa piarda cursa. "Erste Bank este pregatita sa plateasca atat cat trebuie pentru a achizitiona Casa de Economii si Consemnatiuni.

Achizitia bancii romanesti reprezinta un obiectiv prioritar pentru dezvoltarea regionala a Erste Bank", a declarat Andreas Treichl, presedintele Consiliului de Administratie al bancii.

Oficialul austriac nu a dorit sa vorbeasca despre posibile alternative de intrare in sistemul bancar romanesc. "Vom fi foarte agresivi in procesul de privatizare al CEC, iar daca se va intampla sa pierdem in fata unui alt competitor, inseamna ca statul roman a incasat foarte multi bani din vanzarea acestei banci", a conchis el.

IN VITEZA. Daca va reusi sa achizitioneze CEC, Treichl spune ca se vor face investitii in infrastructura si pentru pregatirea personalului astfel incat sa se obtina cresterea bazei de clienti pana la o cota de piata de 20%.

Cea mai buna alegere a Guvernului roman ar fi accelerarea procesului de privatizare, astfel incat banca sa nu mai piarda cota de piata sau sa inregistreze pierderi in urma reducerii dobanzilor la titlurile de stat si la depozitele la banca centrala, considera Manfred Wimmer, seful departamentului de strategie al bancii austriece.

"Sunt putine lucruri care se mai pot face pana la privatizare, iar unul tine de autoritati, care ar trebui sa grabeasca procesul. Privatizarea CEC trebuie realizata cat mai repede, iar oricare alternativa este, in opinia mea, gresita", a spus Wimmer.

OFENSIVA UNICREDIT

Romania constituie obiectivul strategic din Europa Centrala si de Est pe care grupul UniCredit se va concentra cu prioritate pentru o achizitie majora pana la sfarsitul acestui an, a declarat presedinte executiv al bancii UniCredit Romania, Rasvan Radu.

"Beneficiem in continuare de sustinerea importanta a actionarului nostru si avem convingerea ca ne vom indeplini obiectivul de a ne plasa in topul primelor doua-trei banci din sistemul bancar romanesc in urmatorii ani", a precizat Radu.

UniCredit si-a prezentat oficial interesul pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane, la o intalnire cu presedintele AVAS, si si-a manifestat interesul si pentru vanzarea Casei de Economii si Consemnatiuni.