Un serial amuzant, dar prea ieftin si pe alocuri prea decent. Asta-seara, de la ora 20.15, incepe noul serial al Antenei 1, "Agentia matrimoniala". Desi distributia este una de buna calitate, ca si umorul personajelor, pe alocuri, noua productie a "Antenei 1" ar putea fi numita mai degraba teatru TV decit sitcom.

Mary tocmai a divortat de simpaticul, dar neseriosul si pagubosul Gicu. Dupa ce l-a dat afara din casa, ea a ajuns singura (si inca neconsolata) stapina a agentiei matrimoniale "Inimi curate". Ramas pe drumuri, sotul-capusa se adaposteste acolo unde nimeni nu s-ar fi asteptat: la soacra lui, suferinda de Alzheimer, Muti.

Un punct de plecare suficient de comic in sine, dar care devine si mai amuzant prin personajele interpretate de Emilia Popescu, George Mihaita si Tamara Buciuceanu. In plus, comicul de limbaj din replicile scenaristului Adrian Lustig este livrat de personaje intr-un tempo rapid si cu o frazare adecvata, sub bagheta regizorului Gelu Colceag.

Punctul de plecare permite dezvoltari ingenioase ale actiunii, iar personajele cu roluri secundare sint bine conturate si interpretate ori de tineri actori plini de talent ca Dorina Chiriac, ori de nume cunoscute, cu sau fara studii in bransa, precum Dan Helciug sau Rica Raducanu. Si totusi, ceva-ceva lipseste din serial.

Mai exact, ceva care sa il aduca la rangul de pas inainte pentru piata TV romaneasca. Filmarile au loc in proportie de 95a in interior, iar imaginea ingrijita, dar cuminte, si decupajul "invizibil", semnat de Florin Tolas, plaseaza serialul alaturi de productiile de umor deja existente. Un minus aparte, pentru decorurile estetice, dar inadecvate ale lui Sergiu Nap.

In loc sa dea un plus de veridicitate actiunii, ele creeaza un aer usor suprarealist sau de basm, prin nuantele la moda, puternice si contrastante, si prin mobilierul de prea mult bun-gust. De pilda, o agentie matrimoniala semifalimentara nu arata in nici un caz ca in serialul omonim.

Ca si la "Baieti buni", episodul al doilea este mai slab decit primul si are alunecari de la concept. O secventa din episodul al doilea cu Tamara Buciuceanu, mai ales, aduce aminte de "Dimineata pierduta", in sensul ca mai mult intristeaza.

"Agentia matrimoniala" va fi la Antena 1 de luni pina joi, incepind cu ora 20.15. In functie de concurenta careia ii va face fata zilnic, noul serial ar putea conduce sau nu pe segmentul respectiv. Minusurile acestuia tin, in ultima instanta, de banii care pot fi investiti astazi in productii TV, in Romania.

Si, eventual, de umorul pe alocuri prea decent pentru gusturile unei parti a publicului.

Iulian Comanescu