Miliardarul rus Mihail Hodorkovski ar putea fi condamnat la 10 ani de inchisoare in procesul in care a fost acuzat de fraude si evaziune fiscala. Judecatoarea a inceput astazi sa prezinte sentinta, dar s-a oprit dupa o ora. Urmeaza ca maine sa fie reluata procedura de comunicare a sentintei.

Avocatii apararii au apreciat dupa spusele de azi ale judecatoarei ca Hodorkovski ar putea fi gasit vinovat pentru patru din cele sapte capete de acuzare din proces. Aceasta actiune a justitiei ruse a speriat investitorii straini si a sifonat imaginea presedintelui Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a fost acuzat indirect ca l-a pedepsit pe Hodorkovsky pentru ambitiile sale politice. Mihail Hodorkovsky, in varsta de 41 de ani, a fost arestat in urma cu 17 luni si de atunci se afla in inchisoare. Procesul a inceput anul trecut, in luna iunie. Intre timp, gigantul petrolier pe care il conducea a ramas o amintire.

Indiferent de decizia judecatorului, procurorii au promis ca ii vor gasi miliardarului alte infractiuni, pentru a-l tine in spatele gratiilor. Hodorkovsky si-a urmarit procesul dintr-o cusca de metal, alaturi de principalul sau colaborator, Platon Lebedev, acuzat tot de frauda si evaziune fiscala.

Fostul patron de la Yukos a calificat actiunea autoritatilor drept o farsa.