Situatia in PSD nu s-a stabilizat. In ciuda aparentei infrangeri a lui Ion Iliescu. Si a imaginii de invingator absolut de care beneficiaza noua vedeta a opozitiei, numita Mircea Geoana.

Iar instalarea in functia de presedinte al Consiliului National a lui Dan Mircea Popescu, un favorit si in acelasi timp un om de incredere al lui Iliescu, dupa modelul Vacaroiu din perioada 1992-1996, este doar un semnal vizibil.

Exista, insa, miscari tectonice in interiorul celui mai important partid al Romaniei - care a castigat alegerile, dar nu si guvernarea - ce ne arata ca inca tendintele de reasezare a pieselor pe tabla de sah sunt mai puternice decat cele de stabilizare.

Iar un element cheie al viitoarelor evolutii din PSD este dat de o alta categorie de procese, cele care au loc in interiorul coalitiei aflate la putere.

Daca in planul politicii interne situatia nu evolueaza spectaculos intr-o directie sau alta, iar ceea ce se intampla astazi devine o constanta a viitoarelor luni, atunci scenariul pe care il pot anticipa este urmatorul: Alianta DA va pierde teren si, mai devreme sau mai tarziu, in acest an, guvernarea.

Ceea ce se poate vedea cu ochiul liber este ca, incet incet, pana cand se va ajunge la o masa critica, se acumuleaza un deficit de imagine al puterii. In prezent, credibilitatea Aliantei DA este lovita din mai multe directii.

Drama inundatiilor, desi poate fi inclusa in categoria calamitatilor naturale, este, pana la un punct, si consecinta faptului ca a prins administratia publica centrala si locala pe picior gresit. La inceput de drum. Inainte ca persoanele numite in diverse functii, in baza unui algoritm politic destul de stufos, sa se poata deprinde cu pupitrele de comanda.

De aceea, reactia la provocarea inundatiilor a fost lenta si, uneori, gresita. La aceasta realitate se adauga faptul ca Alianta, desi aflata la guvernare, nu a fost capabila sa isi faca imagine. Sa valorifice la maximum, in plan propagandistic, ceea ce se face bun, incercand sa estompeze greselile.

In fata unei provocari identice, PSD, in special in ultimii doi ani de guvernare, ar fi reusit performanta de a se infatisa opiniei publice ca un partid in plina actiune, cu o administratie capabila sa ia masuri prompte pentru a ameliora situatia locuitorilor calamitati. Chiar daca, finalmente, nu ar fi facut nimic mai mult decat ceea ce se face acum.

Una peste alta, e limpede ca gestionarea slaba a chestiunii inundatiilor depuncteaza si va depuncta si in continuare Alianta DA, sub aspectul credibilitatii. Pentru a ramane pe acest teren, sa-i spunem social, va trebui sa vedem si care urmeaza sa fie consecintele unei alte crize, cea a medicamentelor.

Blocarea importurilor poate genera o reactie in lant, nu numai in sistemul sanitar, ci si in general, printre oamenii suferinzi. Care se poate transforma intr-o noua lovitura de imagine pe care o poate incasa Coalitia, acuzata ca nu este capabila sa gestioneze corespunzator treburile tarii.

Iar in iarna nu este exclus sa ne confruntam cu o criza a energiei, daca luam in calcul ca aprovizionarea depozitelor subterane cu gaz metan importat din Rusia este de mai mult timp sistata. Daca aceasta situatie va continua, populatia va sta in frig. Dar vor avea de suferit si societatile comerciale.

In fine, nori amenintatori se profileaza si in ceea ce priveste perspectiva activarii clauzei de salvgardare. Ce se va intampla cu credibilitatea Coalitei, daca la toamna vom suferi un esec in raport cu Uniunea Europeana? Un important stalp de rezistenta al actualei puteri este presedintele Traian Basescu.

Care, in urma victoriei pe care a obtinut-o in alegeri, a fortat instalarea unui guvern condus de Alianta DA.

Dar si imaginea sefului statului si a institutiei pe care o gestioneaza poate suferi, ca urmare a nerezolvaii crizei ostaticilor sau in eventualitatea in care prioritatile de politica externa lansate de Basescu intra in coliziune reala cu planurile Uniunii Europene, in special ale Berlinului si Parisului.

Circumstantele de mai sus pot actiona, o data confirmate, in favoarea lui Mircea Geoana si pot fi, pentru acesta, un mijloc prin care sa poata transforma o victorie conjuncturala, care este, pana la urma, un rezultat al compromisului politic din PSD, intr-o victorie reala in urma careia el sa devina, si altfel decat formal, principalul jucator.

Pentru ca, daca Alianta incearca fortarea anticipatelor prin asumarea raspunderii pentru doua pachete de legi, dintre care unul cel putin, cel al reformei Justitiei, este inacceptabil pentru PSD, atunci putem spune ca principalul partid al opozitiei are, la randu-i, de jucat o importanta carte care, culmea coincidentei, poate fi tot a anticipatelor. Pe care PSD le-ar putea castiga.

Iar in perspectiva anticipatelor, Geoana va beneficia de exact balonul de oxigen de care are nevoie pentru a nu fi debarcat si pentru a se consolida.