Binefacatorul nevoiasilor, neam de razes - urmasul lui Stefan cel Mare, patron de stadion si mai apoi de pista de karting, edil neclintit timp de opt ani la carma Bacaului, baronul pe care nimeni din Moldova nu-l vedea doborat, dar pe care mai nimeni la ultimele alegeri nu l-a votat, s-a transformat in ultima vreme, in memoria contemporana a cetateanului de rand, din invincibilul Seche intr-unul

dintre clientii fideli ai procurorilor anticoruptie: invinuitul Dumitru Sechelariu.

Abuz in serviciu, divulgarea secretului profesional si o paleta larga de infractiuni conexe celor de coruptie sunt capete de acuzare care l-ar putea trimite pe Dumitru Sechelariu in spatele gratiilor pentru cel putin 12 ani.

Cercetarea penala a scos insa la iveala, pe langa o multitudine de nereguli ale administratorului Sechelariu, o serie de „calitati" ale fostului edil-sef al Bacaului, pe care nu si le-ar fi putut etala din alta functie. Imaginea Sechelariu - agent imobiliar este una de-a dreptul noua.

Sa schimbi pielea ursului din padure

Prima dovada a intentiilor deloc ortodoxe ale lui Dumitru Sechelariu s-a materializat pe 18 iunie 2002, cand cetateanul Dumitru Sechelariu solicita primarului Dumitru Sechelariu sa-i aprobe un schimb de terenuri cu municipalitatea.

Face o cerere scrisa in care arata ca este proprietarul a doua suprafete de teren - una de 4.472 de metri patrati, situata in strada Aeroportului din Bacau, si cealalta de 12.500 de metri patrati, situata la marginea orasului, in extravilan, pe strada Ciresoaia nr. 39.

Numai ca, pe data de 18 iunie 2002, nici unul dintre aceste terenuri nu-i apartinea. Sechelariu devine stapanul lor abia a doua zi, pe 19 iunie 2002, printr-un contract de vanzare-cumparare care arata clar ca le-a cumparat: cu 150 de milioane de lei pe cel din Aeroportului si cu 60 de milioane de lei pe cel din Ciresoaia.

Bunavointa expertului

In schimbul celor doua suprafete de teren, cetateanul Sechelariu solicita alte doua suprafete, situate de aceasta data in centrul orasului, pe aceeasi strada.

Ca sa creeze aura de legalitate, Sechelariu comanda si o expertiza pentru evaluarea suprafetelor ce urmau a fi schimbate. Expertul Viorel Radu se conformeaza si, in trei zile, pe 21 iunie 2002, da verdictul.

Terenurile pe care le solicita Sechelariu sunt similare celor pe care le da la schimb. Numai ca… terenul pe care-l gasise de cumparat Sechelariu in strada Ciresoaia nu se incadra deloc in standardele cerute pentru un schimb.

Conform contractului de vanzare-cumparare autentificat de notarul Ioana Olaru, avea pe el „o locuinta din paianta, acoperita cu carton, compusa dintr-o camera dubla, magazie, in suprafata construita de 17,12 metri patrati".

Acelasi contract arata ca Dumitru Sechelariu cumpara, pe langa respectiva casa ce urma a fi daramata, si suprafata de 12.550 de metri patrati de teren situat in intravilanul orasului.

Terenul era in intravilan numai in actele notarului pentru ca in documentatia de la Oficiul Cadastrului si cea de la Fondul Funciar era teren de categorie inferioara, situat in extravilan.

Acest lucru este insa cel mai bine dovedit de pretul platit de Sechelariu pentru achizitionarea terenului - 60 de milioane de lei, adica 4.781 de lei/mp. Expertul considera insa ca valoreaza aproape 195.512 lei/ mp.

Acordul consiglierilor, parafa legalitatii

Pe 27 iunie, la o saptamana dupa ce ofera municipalitatii doua terenuri care nu erau ale lui, Dumitru Sechelariu devine proprietar, cu acte in regula, al unei suprafete de peste 15.000 de metri patrati de teren in centrul Bacaului, evaluata la peste trei miliarde si jumatate de lei.

Pentru terenurile pe care le-a dat in schimb a platit 210 milioane de lei. Nu putea face aceasta afacere daca nu ar fi beneficiat de bunavointa colegilor sai din Consiliul Local Bacau.

Legea administratiei publice locale este clara: „Unul dintre motivele esentiale ale actului administrativ este reprezentat de motivele care stau la baza acestuia".

Cu alte cuvinte, consilierii locali trebuiau sa cantareasca si sa vada care este folosul municipalitatii si al locuitorilor orasului pentru a aproba acest schimb. Au votat insa fara sa intrebe nimic, iar acest lucru se vede clar in hotararea ce i-a sporit lui Sechelariu investitia de 15 ori intr-o saptamana si care omite motivele schimbului.

Pac la dosariu!

Dupa aproape trei ani de la perfectarea schimbului, Sechelariu, dar si cei care l-au ajutat la obtinerea terenurilor simt in ceafa rasuflarea anchetatorilor.

Raportul aflat acum la dosarul PNA este clar: „Expertiza tehnica pentru terenul din strada Ciresoaia nr. 39 a fost supraevaluata, in scopul stabilirii cu intentie a unei valori majorate fata de valoarea de piata reala.

Pretul platit de Sechelariu Dumitru pentru aceasta suprafata de teren a fost de 60 de milioane de lei, iar valoarea la care a fost evaluat a doua zi a fost de saisprezece ori mai mare".

Iar povestea se repeta si in cazul celeilalte suprafete.

Ex-primarul Dumitru Sechelariu, expertul Viorel Radu, consilieri, sefi ai directiei juridice, economice, de urbanism, directorul serviciului cadastru si al celui de fond funciar din Primaria Bacau trebuie acum sa le explice procurorilor cum a fost posibila o astfel de afacere si daca ea a fost singura pe care a facut-o cetateanul Sechelariu cu municipalitatea.

Avocatul lui Dumitru Sechelariu, Catalin Dancu, sustine (cum altfel?) ca nici una dintre acuzatiile procurorilor nu este reala. El spune ca va demonstra pe parcursul procesului penal ca fostul primar al Bacaului nu a comis nici o ilegalitate.

Afacerea „Ciresoaia", varful aisbergului

In perioada ultimului mandat al lui Sechelariu, Consiliul Local Bacau a aprobat nu mai putin de 179 de schimburi de terenuri, insumand o suprafata de peste 100.000 de metri patrati (mai exact, 108.299 mp).

Aceste suprafete au fost evaluate de expertii PNA la 77.121.078.000 de lei. Mai mult de jumatate (53,54%) din aceste suprafete au ajuns in proprietatea lui Dumitru Sechelariu sau a firmelor sale si ale sotiei (Letea SA, Selena SRL si Desteptarea SA).

Raportul PNA vorbeste deocamdata despre nereguli doar la aceste doua schimburi. Ancheta este insa doar la inceput!