Populara revista americana Newsweek este prinsa intr-un scandal la scara mondiala si isi cere scuze pentru o "greseala" al carei cost nu poate fi inca evaluat, avand in vedere furia iscata in lumea islamica. In urma cu o saptamana, la rubrica "Periscop" era publicata o stire marunta, dar care s-a dovedit suficient de periculoasa sa destabilizeze lumea.

Autorii relatau ca la Guantanamo, unde americanii detin 520 de prizonieri, in majoritate musulmani, gardienii au gasit un nou mijloc de tortura psihica. Coranul, cartea sfanta a lumii islamice, este pus la closet, este aruncat in vasul de WC in prezenta detinutilor si se trage apa.

Informatia a facut inconjurul lumii si a iscat mari proteste de strada in Afganistan, Pakistan, Indonezia, Yemen si in Fasia Gaza, dar si proteste oficiale din partea multor tari musulmane. In Afganistan, reprimarea manifestatiilor care s-au tinut lant cateva zile s-a lasat cu 16 morti si peste 100 de raniti.

Sacrilegiul a fost condamnat apoi si in Liban, Egipt, Arabia Saudita, Bangladesh, Malaysia, si, in fine, de Liga Araba, care reuneste 22 de state in care traiesc comunitati importante de musulmani. Pentagonul, vizibil ingrijorat, a anuntat intr-un comunicat ca evenimentele relatate sunt "false", iar stirea este "iresponsabila", cu "urmari importante in comunitatile musulmane si in lume".

Ca urmare, Newsweek a anuntat ca s-ar putea sa fi gresit, intrucat nu mai este sigura ca sursa guvernamentala citata sub rezerva anonimatului a avut ca baza pentru informatiile publicate un raport militar oficial sau alte documente mai putin credibile.

Cu siguranta ca autorii relatarii, premiati recent pentru reportajele cu dezvaluirile despre abuzurile de la inchisoarea irakiana Abu Ghraib, nu au estimat corect impactul stirii de saptamana trecuta despre profanarea Coranului in tarile musulmane, unde religia este modul de viata, iar scrierile Coranului inspira inca legile statului sau, in unele cazuri, se confunda cu acestea.

In Afganistan si in Pakistan, conform normelor religioase, profanarea Coranului este pedepsita cu moartea. Totul pana la cuvantul lui Dumnezeu. In Afganistan au avut loc cele mai mari manifestatii antiamericane de la rasturnarea regimului religios al talibanilor in 2002. Credinciosii din Pakistan au umplut strazile strigand "Moarte Americii" si arzand drapele americane.

Stirea din Newsweek risca sa starneasca si mai mult sentimentul deja existent in unele comunitati ca razboiul Statelor Unite impotriva terorismului este de fapt un razboi impotriva musulmanilor.

O dovada este reactia a numerosi lideri religiosi si politici din mai multe tari - inclusiv a presedintelui pakistanez Pervez Musharraf, aliat apropiat al SUA - care au denuntat campania americana pentru discreditarea si umilirea Islamului si au cerut pedepsirea vinovatilor daca faptele se dovedesc adevarate.

Liga Araba a emis un document oficial prin care pretinde scuze din partea Washingtonului.