Unul dintre avocatii lui Saddam, Giovanni di Stefano, a anuntat ca Saddam a inceput sa-si astearna pe hartie amintirile legate de copilaria petrecuta in Irak, de exilul din Egipt si de razboaiele purtate cu Iranul si Kuweitul.

Potrivit presei britanice, o parte a cartii va fi dedicata in exclusivitate deciziei luate de Marea Britanie si de Franta de a trada Bagdadul intre 1980 si 1988, in timpul razboiului de opt ani cu Iranul.

PRIMII CITITORI. Di Stefano sustine ca memoriile "vor da bataie de cap unor puteri care l-au folosit pe Saddam ca un instrument impotriva Iranului, dupa revolutia din 1979 de la Teheran". "Americanii au citit cateva pagini, traduse in engleza, din cartea cu memorii si sunt total relaxati", a adaugat avocatul.

Potrivit ziarului Financial Times, este putin probabil ca Saddam sa-si aminteasca, in scris, despre ultimii ani in fruntea statului. Din celula sa aflata intr-o inchisoare de maxima siguranta de langa Bagdad, fostul dictator a cerut irakienilor sa reziste in fata presiunilor straine.

Potrivit agentiei ruse Ria Novosti, Saddam "a ordonat tuturor arabilor sa sprijine Irakul in lupta, cu toate mijloacele", impotriva fortelor de ocupatie.

RANIT IN LUPTA. Intre timp, trupele americane din vestul Irakului au incheiat, fara un succes rasunator, o ampla operatiune militara lansata pentru capturarea iordanianului Abu Musab al-Zarqawi, seful uneia dintre cele mai temute grupari teroriste afiliate Al-Qaeda. Operatiunea s-a incheiat cu uciderea a 125 de insurgenti loiali lui Al-Zarqawi, iar iordanianul s-a ales doar cu rani usoare.

Cat despre nationalitatea rebelilor care actioneaza in Irak in numele libertatii, mai multi experti in terorism sustin ca acestia sunt, in mare majoritate, de origine saudita. Exista un numar ingrijorator de mare de website-uri radicale islamice, care glorifica sinuciderea pentru cauze nobile.

Prin aceste "porti pe Internet", insurgentii ajung in Irak, pe care l-au transformat intr-un "butoi cu pulbere, un loc de antrenament si un centru de indoctrinare".