La opt luni dupa masacrarea copiilor si parintilor de la scoala din Beslan, intreaga Osetie de Nord asteapta procesul unicului terorist cecen care a supravietuit atacului dat de fortele ruse.

Teroristul a fost prezentat anul trecut la televiziune, recunoscind ca a participat, alaturi de alti 29 de militanti, la sechestrarea celor o mie 200 de ostatici. Rudele celor ucisi sunt indignate insa de faptul ca, daca va fi gasit vinovat, NUR-PASI KULAIEV poate primi cel mult o sentinta de inchisoare pe viata.

La toate interogatoriile, teroristul ramas in viata avea sa insiste asupra faptului ca nu a ucis pe nimeni cu mana lui, desi facea parte din grupul de teroristi ceceni. Tragedia pentru care va fi acum judecat NUR-PASI KULAIEV a fost revendicata, ulterior, de liderul rebelilor ceceni Samil Basaev.

Tragedia a inceput pe 1 septembrie, chiar in ziua deschiderii anului scolar, cand militantii si-au scos armele ascunse din timp in sediul scolii. Parintii si copiii au fost siliti sa stea timp de doua zile, goi si infometati in sala de sport, intesata cu explozibil.

Fortele speciale ruse care asediau cladirea au ucis 29 din cei 30 de militanti, cu pretul unor mari pierderi de vieti din randul micutilor. Rezidentii din Beslan comenteaza indignati faptul ca Rusia a semnat in 1966 un moratoriu asupra pedepsei cu moartea, drept conditie de admitere in Consiliul Europei.

Unul din baietii care au scapat cu bine din tragedia de la Beslan este Georgi Farniev. El este cel care aparea pe inregistrarea video realizata anul trecut de teroristi langa un militant mascat, avand piciorul asezat pe un detonator.

Adolescentul spune ca fratele sau a ramas atat de socat de moartea colegilor sai incat NU vrea sa mai mearga vreodata la scoala, fiind acum educat acasa. El i-a promis insa bunicii ca la anul se va simti in stare sa-si reia studiile.