Prima demitere din Guvern a trecut fara dureri de maruntaie in stomacul Aliantei PNL-PD, pentru ca democratii nu au fost prea bucurosi sa-si apere "victima", in speta secretarul de stat de la Transporturi, Vasile Bercan.

Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a destituit pe Vasile Bercan (PD), pentru declaratiile pe care le-a facut in legatura cu Autostrada Bechtel, prin care il contrazicea pe seful sau guvernamental. De altfel, chiar motivatia demiterii ar fi incalcarea disciplinei in cadrul Executivului, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Dupa ce Tariceanu a anuntat intr-o emisiune televizata ca Executivul va decide, mai mult ca sigur, anularea contractelor incheiate de fostul Cabinet fara respectarea normelor in vigoare, secretarul de stat de la Transporturi anunta ca, de fapt, negocierile cu concernul Bechtel continua. "Am fost surprins sa vad acele declaratii ale premierului.

Tot ce pot spune in acest moment este ca acel contract, cu Bechtel, deocamdata nu este anulat. Se deruleaza si sunt discutii pentru continuarea lui", a spus Bercan.

Premierul aratase insa ca, in cazul Bechtel, trebuie sa se tina cont si de problema legalitatii, dincolo de oportunitatea si necesitatea proiectului, amintind ca acesta a fost atribuit companiei americane prin incredintare directa si nu in urma unei licitatii, conform normelor europene.

"DEMISIONAT". Presedintele PD, Emil Boc, a luat ieri apararea pedistului, aratand si el ca e vorba doar de o intentie de anulare a contractelor, ceea ce nu-l crediteaza cu prea multa incredere pe premier. Primarul Clujului spune ca lucrarile la Autostrada Transilvania continua, iar la rectificarea bugetara se va stabili cuantumul alocat acestei investitii.

Boc sustine ca Vasile Bercan nu ar fi fost demis, ci si-ar fi dat demisia. "Este un om de caracter si nu doreste sa intre intr-un conflict. Dumnealui a facut o declaratie ca tehnocrat, nu ca om politic", ne-a precizat liderul PD.

Conform protocolului coalitiei, demiterea lui Bercan ar fi trebuit sa aiba acordul Consiliului National al Coalitiei. Democratii nu au avut insa nici o tragere de inima sa se bata pentru Bercan. Surse din PD ne spuneau ieri ca nici nu e foarte clar cum a ajuns el secretar de stat, nefiind trecut prin filtrul Biroului Permanent.

"Cu ocazia asta poate ne punem si noi un om", au reactionat sursele citate, dand de inteles ca de numire au stiut doar Boc si omul lui Basescu, ministrul Dobre.