Firmele romanesti se situeaza pe ultimul loc in topul utilizatorilor de Internet, potrivit unui studiu realizat de Eurostat, institutul de statistica al Uniunii Europene, in 30 de state de pe continent. Conform datelor statistice, doar 52% din companiile romanesti au utilizat Internetul. Dintre acestea, doar sapte procente au folosit conexiuni in banda larga.

Studiul a vizat companii cu peste zece angajati, din diverse domenii de activitate, iar perioada de referinta a fost luna ianuarie a anului 2004. Clasamentul include cei 25 de membri ai Uniunii Europene si alte tari, cum ar fi Romania, Bulgaria, Turcia, Norvegia si Islanda.

Pe langa utilizarea Internetului, cercetarea mai cuprinde si conexiunile in banda larga, comertul electronic si e-government. Romania se situeaza in urma Bulgariei, tara in care 62% din companii au raportat ca utilizeaza Internetul, dintre acestea 28% folosind conexiuni in banda larga.

La inceputul anului 2004, cele mai inalte procente privind utilizarea Internetului le-au inregistrat Danemarca si Finlanda, ambele cu 97%, urmate de Belgia si Suedia, cu 96%, media europeana indicand ca 89% din firme s-au conectat la Internet in luna ianuarie a anului trecut. In medie, in UE, 47% din locuitori s-au conectat la Internet in primul trimestru al anului 2004.