Cu putin timp inainte ca fabrica sa fie scoasa din nou la privatizare, premierul spune ca fostul prefect al Brasovului i-a indepartat pe investitorii de la Tractorul.

Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a criticat ieri pe fostul prefect PSD de Brasov, Otilian Neagoe, pentru ca nu a sprijinit privatizarea uzinei Tractorul si i-a indepartat pe investitorii interesati de preluarea intreprinderii.

,,Din informatiile pe care le am, au existat la un moment dat interventii care nu au facut decit sa ii indeparteze pe cei care erau interesati de privatizarea fabricii Tractorul, iar acest lucru este extrem de regretabil. Stiu ca exista intotdeauna interese locale, dar cred ca interesele unui grup nu trebuie sa prevaleze in fata interesului comun al localitatii", a spus Tariceanu.

In replica, Otilian spune ca nu stie la ce se refera premierul si afirma ca, in timpul mandatului sau, Tractorul a fost relansata desi, „in 1997-1998, Tariceanu, care era ministrul Industriei, i-a cintat prohodul". „Nu stiu care sint motivatiile esecului privatizarii cu Landini. Am inteles ca AVAS nu si-ar fi indeplinit toate obligatiile asumate", spune fostul prefect de Brasov.

Privatizarea care a fost...

Contractul de privatizare cu firma italiana Landini a fost perfectat in septembrie 2003. Ulterior, datoriile societatii au fost sterse si s-au inglobat in ea si alte active care fusesera initial scoase din structura Tractorul. In plus, a fost extins si programul de subventionare a tractoarelor pentru producatorii agricoli. Cerintele au fost formulate de italieni.

Pina la urma insa, transferul de proprietate nu s-a mai facut, Landini anuntind ca nu mai este interesata de societatea brasoveana. Fostul presedinte al AVAS, Mircea Ursache, a anuntat ca partea romana si-a respectat toate obligatiile.

...si cea care urmeaza

Potrivit intelegerilor cu FMI, Tractorul trebuie privatizata pina in iunie, in caz contrar urmind sa intre in lichidare. Seful AVAS, Gabriel Zbircea, a spus ca societatea va fi scoasa la vinzare inca o data, iar facilitatile de care ar fi beneficiat Landini vor fi pastrate.

Pentru privatizare si-au manifestat interesul Sanko Holding din Turcia, Nardi si Industrial Trust Provider din Italia, Serviciile Comerciale Romane, Gieberei Heunisch din Germania si Mahindra&Mahindra din India. Ieri, o delegatie condusa de seful diviziei turistice a companiei indiene a vizitat Brasovul pentru a vedea care sint oportunitatile de investitii in turismul din zona.

Cu citeva luni in urma o delegatie compusa din mai-marii judetului si ai uzinei au vizitat fabrica din India.