Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) reprezinta tinta ideala pentru intrarea Erste Bank in Romania, a declarat recent seful departamentului de strategie al bancii austriece, Manfred Wimmer. "In Romania mergem catre tinta ideala. CEC este cel mai potrivit obiectiv si reprezinta prioritatea noastra", a aratat Wimmer.

La randul sau, Andreas Treichl, presedintele bancii austriece, a subliniat ca Erste Bank este foarte interesata de privatizarea CEC. "Vom fi foarte agresivi in procesul de privatizare a CEC.

Vom plati un asemenea pret pentru banca de economii romaneasca, incat, chiar daca noi vom pierde competitia, Guvernul roman va primi multi bani de la investitorul care va castiga", a spus presedintele Erste Bank. Treichl s-a aratat optimist in ceea ce priveste preluarea CEC si nu a dorit sa vorbeasca despre posibile alternative de intrare in sistemul bancar romanesc.

In ceea ce priveste pozitionarea CEC pe piata romaneasca, Treichl spune ca imediat dupa preluarea bancii trebuie actionat in directia cresterii bazei de clienti, avand ca obiectiv o cota de 20% din piata romaneasca. Potrivit lui Treichl, cea mai mare parte a investitiilor vor fi realizate in primul an dupa privatizare, asa cum s-a intamplat in toate pietele din regiune.

Oficialii Erste Bank au precizat ca actuala conducere a CEC are putine optiuni de actiune intr-o perioada scurta in care se pregateste privatizarea bancii, subliniind ca cea mai buna alegere a Guvernului roman ar fi accelerarea procesului de privatizare a CEC. In cazul preluarii CEC, Erste va pastra specificul bancii de economii.

In opinia lui Wimmer, CEC are probleme de portofoliu, iar reducerea dobanzilor din Romania va influenta negativ profitabilitatea institutiei, intrucat cele mai multe plasamente sunt in titluri de stat si depozite la banca centrala.

Pe de alta parte, seful de strategie al Erste crede ca nu este foarte importanta succesiunea in care se vor derula ultimele doua privatizari din Romania, CEC si Banca Comerciala Romana, fiind posibila si finalizarea simultana.