Desi dolarul a urcat, saptamana trecuta, pe pietele internationale, pana la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni, analistii nu cred ca aceasta este o tendinta de durata. „Reactia de crestere este mai degraba una pe termen scurt, emotionala.

Cred ca, in acest moment, nimeni nu are curaj sa parieze pe o crestere sustenabila a dolarului, deoarece aceasta ar presupune o corectie pe termen lung a deficitelor extern si bugetar al SUA", explica analistul-sef al ABN Amro, Radu Craciun.

De altfel, adauga Craciun, recent, bancile de investitii internationale si-au ajustat asteptarile de crestere a dolarului in raport cu euro - nu se mai asteapta la cresteri agresive (1,35-1,36), dar cred ca va ramane cantonat undeva in jurul a 1,3.

La finele saptamanii trecute, moneda americana a fost cotata la 85,72 de puncte fata de un indice de valute si s-a apropiat de nivelul de 1,2670 unitati pentru un euro, aprecierea dolarului fiind stimulata de datele pozitive publicate recent in Statele Unite.

In plus, diminuarea neasteptata a deficitului comercial al SUA, in luna martie, a redus ingrijorarea legata de dezechilibrele structurale ale economiei americane.

„Cu toate acestea, nu cred ca este posibila o crestere pe termen lung, deoarece argumentele care stau la baza previziunilor de crestere a dolarului nu se sustin", crede si analistul Florian Libocor.

Nici evolutia euro nu este fundamentata economic, dar nici revenirea dolarului nu este sustenabila, considera Libocor, care explica: „Deficitele SUA raman inca foarte mari, chiar daca s-au redus, ceea ce ma face sa cred ca aprecierea dolarului nu este de durata, ci este numai o chestiune conjuncturala".

De aceeasi parere este si dealerul unei importante banci comerciale, care crede ca datele statistice prezentate sunt neclare, cert este doar ca problemele in SUA sunt inca mari. „Exista posibilitatea sa se ajunga la cotatii de 1,22-1,23, dar in continuare dolarul are probleme.

De aceea, nu cred ca urmeaza o perioada de intarire a dolarului", sustine dealerul citat. In aceeasi nota, analistul Matei Paun, desi nu exclude posibilitatea unei cresteri conjuncturale, pe termen scurt, a dolarului, crede ca, „pe termen lung, dolarul o sa aiba o tendinta de scadere".

„Pentru o perioada scurta, dolarul ar putea reveni la 1,26-1,25, dar nu ma astept sa ajunga la 1,20", spune Paun.

Leul se apreciaza incet, dar sigur

In ce priveste evolutia euro si a dolarului in raport cu moneda romaneasca, analistii anticipeaza ca leul se va aprecia in continuare, dar intr-un ritm mult mai lent decat pana acum. „La noi, variatiile tin de pozitia BNR. Saptamana trecuta, Banca Nationala a mai intervenit, altfel euro era acum sub 36.000 lei.

Pentru a doua jumatate a acestui an, ma astept la o apreciere in pasi marunti a monedei nationale, mai ales in conditiile in care BNR va trece la noul regim de tintire a inflatiei", crede analistul Florian Libocor.

In plus, adauga Libocor, trebuie tinut cont de supraoferta de pe piata valutara – din investitii straine, banii trimisi in tara de muncitorii romani din strainatate, fonduri europene - ceea ce nu poate duce decat la aprecierea monedei nationale.

„In acest context, singura mutare care ar putea determina deprecierea leului este o potentiala iesire de capitaluri speculative", explica Libocor.

Opinie impartasita si de Matei Paun, care crede ca, pe termen mediu si lung, cursul va fi foarte volatil, tendinta fiind de apreciere a leului, dar nu spectaculoasa, mai degraba „o apreciere precara".