O solicitare a Consiliului National al Audiovizualului de vinerea trecuta a stirnit rumoare in presa scrisa, dar si in redactiile emisiunilor informative. Promovarea la Antena 1 a publicatiilor trustului Intact, a "Cotidianului" la emisiunea lui Robert Turcescu "100%", dar si a unor emisiuni precum Capital TV este pusa sub semnul intrebarii de solicitarea CNA.

Acesta cere oprirea promovarii publicatiilor in jurnalele de stiri si dezbateri. Astazi, la sediul Consiliului are loc o intilnire cu reprezentantii Clubului Roman de Presa pentru elaborarea unei decizii CNA.

Contactat de "Evenimentul zilei", presedintele CNA, Ralu Filip, a refuzat sa ofere exemple clare de emisiuni in care anumite publicatii au beneficiat de reclama nepermisa. "Cred ca este incorecta prezentarea cap-coada a unui ziar la stiri sau intr-o dezbatere", s-a marginit sa afirme Ralu Filip.

"Ne deranjeaza in primul rind acele prezentari de genul: "In ziarul nostru de miine puteti citi, la pagina 3...". Este vorba despre produse comerciale si, ca atare, ele trebuie sa se supuna regulilor publicitatii".

Descrierea presedintelui CNA sugereaza titluri de publicatii precum "Jurnalul national", "Saptamina financiara", "Gazeta sporturilor" sau "Cotidianul", care au beneficiat in diferite epoci de promovare asigurata de realizatori precum Marius Tuca, Gabriela Vrinceanu-Firea, Ovidiu Ioanitoaia sau Robert Turcescu.

Acestia au prezentat destul de des in emisiunile lor, in trecut, sumarul publicatiilor din conducerea carora fac parte.

Dezbatere la sediul CNA

Ca urmare a fortei investigative si a specializarii care o caracterizeaza, presa scrisa ofera numeroase subiecte televiziunilor. La limita, demersurile CNA ar putea insemna o ingradire nepermisa a aparitiei acestor subiecte in emisiunile TV, cu mentionarea sursei, adica a ziarului de unde provine informatia. "Daca apare o noutate in ziar, sigur ca se poate da o stire", precizeaza Ralu Filip.

Presedintele CNA sustine ca solicitarea de la sfirsitul saptaminii trecute a fost o invitatie la o dezbatere publica, pentru adoptarea unei decizii oficiale a Consiliului, desi in general cererile de acest tip au ca intentie punerea in practica a recomandarilor care le contin.

Ca urmare, azi, la sediul CNA, va avea loc o intilnire cu reprezentantii Clubului Roman de Presa. Filip afirma ca la intilnire vor fi discutate chiar si cazuri acceptate in practicile occidentale de business, precum existenta unor emisiuni legate prin nume si modalitati de abordare de reviste ca "Saptamina financiara" si "Capital TV".

Turcescu recunoaste

Vlad Petreanu, redactorul-sef al Observatorului, nu este ingrijorat de decizia CNA. "Noi n-am promovat ziare, ci am prezentat subiecte concrete, de larg interes pentru public", a declarat pentru "Evenimentul zilei" jurnalistul.

Robert Turcescu recunoaste ca, dupa ce "Cotidianul" s-a relansat, iar el a trecut la conducerea ziarului, a prezentat subiectele din ziarul de a doua zi pe Realitatea TV, la

"100%", insa precizeaza ca a renuntat sa mai faca acest lucru. "Am renuntat la asta ca urmare a unei intelegeri cu conducerea postului", a declarat pentru "Evenimentul zilei" Turcescu. "Daca vorbim despre felul in care, in momentul de fata, unele trusturi media ca Intact inteleg sa isi promoveze produsele media, probabil ca pe undeva CNA are dreptate".

Realizatorul de la "100% " considera totusi ca situatia ar putea fi cu adevarat reglementata prin aparitia unei legi anti-trust. Acest tip de lege limiteaza asocierea mai multor companii intr-un trust pentru ca aceasta sa nu dauneze principiului liberei concurente.

Presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, considera necesara intilnirea la care va lua parte azi. "Este o chestiune care trebuie reglementata, pentru ca nu este normal ca acele societati care editeaza doar presa scrisa sa fie dezavantajate fata de trusturi care au la dispozitie si posturi de radio si televiziune", a declarat Popescu pentru "Evenimentul zilei".