Conturi curente si depozite bancare aparute aproape peste noapte, terenuri si case "uitate", suprafete si valori de impozitare crescute asemenea lui Fat-Frumos din poveste, adica in cateva luni cat altii in... zeci de ani. Toate acestea pot fi observate in urma compararii noilor declaratii de avere ale senatorilor cu cele vechi.

Ar fi poate explicabil daca intre cele doua formulare completate de alesi nu ar exista in timp decat o distanta de aproximativ cinci luni. In unele cazuri, valorile de impozitare declarate pentru aceleasi proprietati (identificabile prin anul dobandirii, suprafata si adresa) sunt de zeci de ori mai mari in luna mai, fata de decembrie 2004 sau ianuarie 2005, cand au completat primele formulare!

Case si terenuri cu suprafate... variabile

Din cele doua declaratii ale lui Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, reiese ca un teren agricol detinut in judetul Mehedinti s-a micsorat, in cele cinci luni scurse, cu un hectar, desi alesul nu a declarat ca ar fi instrainat ceva in ultimul an. Tot in perioada dintre cele doua declaratii au aparut doua depozite bancare de aproximativ 250 milioane lei.

Luand probabil exemplu de la Nea Nicu, Sorin Oprescu si-a amintit si el, in mai 2005, ca mai are un teren intravilan, de 1.000 metri patrati, dobandit in 1995, pe care nu-l declarase anterior. Tot la Oprescu, pentru apartamentul din Bucuresti, nu corespund in cele doua declaratii anul dobandirii, suprafata si valorile de impozitare. Senatorul a tinut insa sa treaca la sfarsitul formularului "NB.

Nu inteleg sa raspund pentru detalii pentru care se solicita informatii aproximative si nici pentru cele pentru care solicitarea este confuza sau ambigua". Care va sa zica, domnilor guvernanti, nu ati fost suficient de expliciti!

Senatorul PPRM Aurel Ardelean si-a amintit si el, in declaratia din mai 2005, sa treaca apartamentul din Moneasa, de 80 metri patrati, dobandit in 2001, precum si cota parte revenita dintr-o casa de locuit mostenita in Chisinau Cris. Ardelean a fost totusi constant intr-o privinta: in ambele declaratii a omis sa scrie valorile de impozitare.

Sa nu va faceti iluzii ca nu se gasesc astfel de exemple si in tabara coalitiei aflate la putere. De pilda, Radu Berceanu care, in declaratia de la sfarsitul anului trecut, a uitat sa treaca apartamentul mostenit in 1997, in Ramnicu Valcea. La senatorul Ilie Sarbu se poate observa ceva si mai ciudat.

Din 6 ianuarie pana in 6 mai 2005 casa de locuit dobandita in 2003 a crescut in suprafata cu aproape 160 metri patrati.

Valori de impozitare crescute de zeci sau sute de ori

Pentru apartamentul pe care Radu Berceanu il detine in Spania, valoarea de impozitare a crescut de la 360 euro (in decembrie 2004) la... 62.000 euro (in mai 2005). De aproape 60 de ori a crescut, in cinci luni, valoarea de impozitare si pentru casa de vacanta a lui Aristide Roibu: de la 1.370.250 lei la 73.993.500 lei. O situatie asemanatoare se inregistreaza si la Vasile Dincu.

In decembrie 2004 apartamentul de 80 metri patrati avea o valoare de impozitare de 125 milioane lei, iar in mai 2005, acelasi apartament are o valoare de... 40.000 euro. Nici fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, nu face exceptie: de la 2,2 milioane lei la 1,8 miliarde lei, pentru aceeasi casa de locuit, de 251 metri patrati.

Este greu de intuit motivatia schimbarilor spectaculoase, dar involuntar ne aducem aminte de ce declara Adriean Videanu, pe vremea cand era vicepremier si se referea la eventualitatea introducerii declaratiilor de avere pentru cetateni.

Videanu spunea atunci ca este nevoie de "un sistem de referinta de la care sa se plece", in conditiile in care "organul fiscal, peste trei, peste patru sau cinci ani, va cerceta prin sondaj veridicitatea declaratiilor de venit".

Sa se fi gandit senatorii sa "umfle" acum, la momentul de referinta, valorile declarate pentru a le ramane ulterior o diferenta mai mica de justificat? Sau doar au gresit cand au completat, cu buna-credinta, formularele?

Conturi si depozite "rotunjite" semnificativ

Rodica Stanoiu pare sa fi descoperit si "reteta" inmultirii banilor, deoarece din decembrie 2004 pana in mai 2005 conturile sale s-au imbogatit cu nu mai putin de 2,8 miliarde lei (cifra calculata prin transformarea sumelor in valuta la cursul BNR de ieri).

Si conturile lui Ilie Sarbu s-au mai rotunjit in cele patru luni scurse: de la 69.800 dolari in ianuarie la 97.647 dolari in mai. Deci, peste 27.000 de dolari in doar cateva luni! Diferente in bani apar si la senatorul PPRM Gheorghe Funar.

La sfarsitul anului 2004 el tragea bara la rubrica conturi si depozite, pentru ca, in mai anul acesta, sa treaca conturi curente de 100 milioane lei si 4.000 euro. Si pesedistul Viorel Stefan a devenit mai bogat in ultimele cinci luni de zile, cu aproximativ 465 milioane lei. In plus, in decembrie 2004, el se declara actionar la TTS Bucuresti (titluri valorand 3 miliarde lei).

In mai 2005 au mai aparut actiuni la Navrom si Romtrans, in valoare de 88 milioane lei, precum si obligatiuni la aceeasi SC TTS Bucuresti, in valoare de 1,2 miliarde lei, fata de cele 500 de milioane declarate in urma cu cinci luni.