Premiera mondiala a filmului "Razbunarea Sith", ultima parte din saga "Star Wars", a atras sute de fani in fata Palatului Festivalurilor de la Cannes, punand in umbra prezentarea a doua filme ce concureaza pentru Palme d'Or ("Quando sei nato non puoi più nasconderti", al italianului Marco Tullio Giordana, si "Batalla en el cielo" al mexicanului Carlos Reygadas).

Inainte de inceperea proiectiei atat de asteptate a ultimei realizari a lui George Lucas, regizorul si actorii Hayden Christensen, Natalie Portman si Samuel L. Jackson au fost salutati cu aplauze timp de mai multe minute. Numeroase personalitati au sosit la Cannes pentru a nu rata acest moment.

Traversand spatiul din fata palatului prin fata unei garzi de onoare formata din "Stormtroopers", trupe de elita din imperiul galactic, Michael Madsen, Patrick Poivre d'Arvor, Alain Chabat, Pierre Richard si Clovis Cornillac au fost intampinati de o orchestra care a cantat celebra tema muzicala a seriei "Star Wars".

"Razbunarea Sith", care a avut mare succes la publicul de la Cannes, este cel mai sumbru episod din cea de-a doua trilogie, care a fost turnata incepand din 1999 si care, din punct de vedere cronologic, preceda actiunea din primele trei filme, lansate intre 1977 si 1983. Acest ultim episod este singurul nerecomandat copiilor cu varsta sub 13 ani in Statele Unite.

Cele cinci filme precedente au generat pana acum incasari de 3,4 miliarde de dolari in box office si peste 9 miliarde din activitati de merchandising.

"Razboiul Stelelor", avertisment impotriva dictaturii

Ultimul episod din saga "Star Wars" a fost vizionat duminica la Festivalul de film de la Cannes. Entuziasmul participantilor, al ziaristilor si al criticilor s-a facut simtit imediat: aplauze in momentul aparitiei infamului Darth Vader, dar si comentarii si chicoteli la ceea ce se apreciaza a fi o lovitura galactica la adresa lui… George W. Bush.

Europenii dornici de aluzii cinematografice la politica actualei Administratii americane, satisfacuti din plin de trimful documentarului "Fahrenheit 9/11" al lui Michael Moore, au facut imediat legatura intre liderul de la Casa Alba si nasterea Imperiului Galactic.

Dialogurile despre acte sangeroase si atrocitati ca unelte esentiale in asigurarea "pacii si stabilitatii", in principal prin intermediul unui razboi fabricat "pe genunchi", au dat imediat mireasma aluziei politice.

Iar apoi a venit "citatul", in momentul in care protagonistul Anakin Skywalker a spus, putin inainte de a se transforma in Darth Vader: "Esti de partea mea sau esti inamicul meu". Pentru publicul de la Cannes, replica aminteste de ultimatumul lansat de Bush in 2001: "Sunteti fie cu noi, fie impotriva noastra in razboiul impotriva terorismului".

Creatorul "Star Wars", George Lucas, a comentat ca prima serie a filmului a fost conceputa la finalul Razboiului din Vietnam, pe timpul Presedintiei lui Richard Nixon, insa subiectul peliculei este cat se poate de actual. Lucas si-a prezentat filmul drept o parabola pe tema amenintarilor la adresa democratiei, inclusiv in Statele Unite.

Regizorul american a explicat ca intreaga serie intentiona, inca de la inceput, sa arate cum "o democratie devine o dictatura" si a trasat o paralela cu actualul conflict din Irak. Primul episod din serie, lansat in 1977, a aparut intr-o epoca in care, potrivit regizorului, americanii nu-l considerau pe Saddam Hussein periculos, ci ii ofereau arme de distrugere in masa.

"Exista asemanari incredibile intre razboiul din Vietnam si cel din Irak", a declarat Lucas. "Poate ca filmul va deschide ochii oamenilor in Statele Unite, mai ales asupra amenintarilor la adresa democratiei", a adaugat el.