Dupa ce Parlamentul Bulgar a ratificat pe 11 mai Tratatul de Aderare cu 231 de voturi pentru, unul impotriva si doua abtineri, Romania s-a remarcat ieri prin adoptarea legii de ratificare printr-o unanimitate a voturilor parlamentarilor.

Tariceanu: "revolutia europeana"

"Ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana este un angajament pe care si-l asuma Romania fata de partenerii sai europeni si fata de sine insasi", a spus premierul Tariceanu in discursul sau de la inceputul sedintei plenare.

"Astazi facem o promisiune de onoare sa fim europeni! O facem in mod solemn si democratic, in Parlamentul Romaniei."

"Mai mult decat atat, intrucat nu vad necesitatea unui referendum, facem aceasta promisiune in numele poporului roman si nu al nostru personal", a mai spus primul-ministru.

"Libertatea este o realitate strans legata de modul in functioneaza societatea. Romania este libera, daca statul de drept este puternic si functioneaza cu adevarat. Iar aici mai avem inca de lucru, din cauza ca reforme cheie au fost intarziate in ultimii ani."

Premierul a indicat reforma justitiei si "batalia impotriva coruptiei" ca fiind prioritati zero in procesul de integrare.

"Din pacate, structurile corupte tind sa blocheze reformele europene, pentru ca acestea le ameninta interesele si puterea."

Tariceanu s-a referit la procesul de integrare europeana cu apelativul "revolutia europeana", iar din discursul sau nu au lipsit atacurile aluzive la adresa adversarilor politici si nici referirile la "proiectul european" marcate de folosirea persoanei I singular.

Viorel Hrebenciuc, presedintele comisiei parlamentare de de integrare europeana, a prezentat raportul acestei comisii si al comisiilor juridice ale celor doua camere referitor la proiectul de lege pentru adoptarea Tratatului de Aderare. Raportul celor trei comisii recomanda adoptarea legii, cu un singur amendament legat de claritate.

Geoana: "Azi facem istorie"

Din partea grupurilor parlamentare PSD a vorbit Mircea Geoana, care a mentionat "avertismentul sever al comisarului pentru concurenta", referindu-se la declaratiile transante facute de de Neelie Kroes in cadrul vizitei de saptamana trecuta in Romania.

Geoana a mai adus in discutie si afirmatia ministrului bulgar al integrarii, care a afirmat ca o ventuala amanare a aderarii Bulgariei cu un an ar costa tara vecina pana la 800 de milioane de euro. Potrivit sefului PSD, o asemenea "catastrofa" ar insemna pentru Romania pierderi de 1,5 miliarde de euro.

El a mai avertizat guvernul sa nu ofere europenilor pretexte pentru a redeschide chestiunile legate de bani.