„Nu avem cum sa nu trecem proiectele de lege pe care le promovam pentru ca avem majoritate in Parlament", a declarat Codrut Seres, ministrul Economiei, in fata a peste 20 de investitori americani, prezenti la Camera de Comert a S.U.A.

El s-a referit astfel la Codul Fiscal, pachetul de legi anticoruptie si pachetul legislativ privind reforma in justitie. Investitorii americani au mai aflat de la ministrul Economiei ca premierul Tariceanu are de gand sa restructureze Guvernul.

„Prim-ministrul intentioneaza sa reduca numarul ministerelor si institutiilor publice", le-a spus Seres investitorilor americani.

Interesati de soarta proiectului Bechtel privind autostrada Brasov-Bors, reprezentantii unor companii americane cunoscute, printre care si Divizia Energie a Bechtel, au fost asigurati de partea romana ca „se cauta solutii pentru finantarea proiectului".

Surse guvernamentale sustin ca investitorilor americani li s-a promis ca banii pentru Bechtel vor fi asigurati „la rectificarea bugetara". Subsecretarul de stat al Departamentului de comert al SUA a sustinut saptamana trecuta ca a primit asigurari de la Guvernul de la Bucuresti ca Guvernul va continua colaborarea cu Bechtel.

Investitorii americani s-au aratat interesati de Unitatea 3 de la Cernavoda, dar si de alte proiecte din energie si minerit. Washington Group International ar vrea sa investeasca in Grupul 4 pe huila de la Braila, International Financial Corporation ar vrea „150 de microhidrocentrale la pachet".

Agentia de Dezvoltare si Comert a SUA (USTDA) a decis sa finanteze 2 proiecte de fezabilitate privind un complex de hidrocentrale Tarnita – Lapuseni si realizarea unui cablu submarin de alimentare cu energie electrica Romania-Turcia.

In plus, USTDA va acorda un grant de circa 300 de mii de dolari Agentiei Nationale pentru resurse minerale destinat sectorului minier.