Aata, s-a confirmat: stafeta VA TECH a fost transmisa cu succes, cu tot cu fotoliul de ministru al Economiei, de Dan Ioan Popescu lui Codrut Seres. Conservator, maica, doar n-o sa schimbe macazul Codrut al nost’, sa intrerupa adica o capodopera de mecanism de sifonat sute de milioane de euro care a atins perfectiunea.

Cota de participare a lui Seres incepe pasiv, cu lipsa oricarei reactii fata de amploarea jafului de la hidrocentralele Portile de Fier, dar continua activ pe frontul termocentralei CET Vest.

Contractul pentru termocentrala bucuresteana tocmai ce a fost adjudecat de aceeasi firma care paraziteaza Romania din 1997; suma pentru care si-au adjudecat contractul este, conform retetei Dan Ioan Popescu – Bogdan Buzaianu, aproape dubla fata de costurile reale. 750 de euro/kW va plati romanul pentru ceva ce costa pentru alte tari ceva de ordinul a 400 de euro/kW.

In cifre absolute, vom plati in plus un rahat de 63 de milioane de euro. Ati citit in pagina asta, acum doua saptamani, cateva exemple de costuri pentru acelasi tip de retehnologizare, solicitate de aceeasi firma unor beneficiari din alte tari.

Ei bine, pe diverse canale, ministrul Seres a incercat sa se apere si ne-a transmis o contraargumentatie apreciata de specialisti ca abureala grava.

Termocentrala – spune Seres – nu va arde gazul doar ca sa produca energie electrica: se produc si aburi, iar aburii produsi prin arderea gazelor vor fi valorificati ca sursa de caldura. Caldura care va lua calea caloriferelor, deci e normal sa fie luata in calculul cheltuielilor.

Deci nu e corect sa impartim cele 135 de milioane de euro (costul viitoarei termocentrale) doar la puterea electrica pe care o va produce, ci si la puterea calorica, ceea ce va duce, desigur, la un alt cost per kW. Ei bine, ai ghinion, marlane. Da fuga la site-ul VA TECH si cerceteaza contractul lor cu Stadtwerke München.

Ai sa descoperi, Münchhausen ordinar ce esti, ca acolo este vorba despre o termocentrala aproape identica cu cea pe care o vor face la Bucuresti. Adica folosesc solutia combinata de producere de curent si caldura.

Cu toate astea, calculul se face doar pentru puterea electrica, nu pentru cea electrica + termica. Iar costurile pentru un kW sunt acolo de 442 de euro, iar la noi tot de 750 de euro.

Deci tot nu stim unde ajung cele 63 de milioane de euro. Ba mai mult, la Bucuresti sunt refolosite sisteme de pompare pentru abur, in timp ce la nemti se face totul de la zero. Si mai este o diferenta: la München nu merge spaga cum merge la Bucuresti.