Telefonia mobila a avut succes in Romania. Operatorii au peste zece milioane de clienti. Exceptia o constituie Cosmorom, firma pentru a carei relansare se cauta un investitor.

Termenul avansat de oficialitati pentru privatizarea Cosmorom se apropie de sfirsit. S-a spus in repetate rinduri ca tranzactia va fi finalizata pina la jumatatea acestui an. Se spune ca exista citeva firme din strainatate interesate de preluarea acestui operator care nu a avut puterea de a se impune.

Daca Telemobil se afla pe o traiectorie ascendenta, Cosmorom se afla de ani de zile in coada plutonului, fara sa apara cineva capabil sa scoata firma din situatia dificila.

Datorii mari

Tot mai multe voci de pe piata comunicatiilor spun ca se pregateste ceva pentru Cosmorom. S-ar fi primit citeva oferte, chiar daca firma are datorii de peste 200 de milioane de euro si pierderi care se ridica in fiecare luna la un milion de euro. In plus, ofertantii ar fi dispusi sa dea si banii pentru relansarea companiei.

Cosmorom poate iesi intr-adevar din corzi, piata autohtona fiind in continuare atractiva prin ritmul ridicat de crestere a numarului de utilizatori.

Rata de penetrare a telefoniei mobile a ajuns la aproximativ 50% si este loc de mai bine. Sint tari europene unde aceasta a depasit chiar 100%. De aceasta data, Romtelecom este interesat direct de redresarea diviziei sale de telefonie mobila, care ii poate aduce o crestere a interesului fata de propriile servicii.

In plus, ar disparea impactul negativ pe care Cosmorom il are asupra rezultatelor financiare inregistrate de Romtelecom, proprietarul sau.

Investitii consistente

Cel care va prelua povara Cenusaresei telefoniei mobile romanesti va trebui sa fie pregatit pentru investitii majore, estimate la peste 500 de milioane de euro. Cosmorom acopera numai 40% din teritoriu si 60% din populatie.

Numarul abonatilor a scazut constant in ultimii ani, ajungind la aproximativ 80.000 de utilizatori, o cifra aproape inexistenta in comparatie cu milioanele peste care pastoresc Connex sau Orange.

Datele financiare arata ca la finalul anului trecut operatorul GSM a raportat pierderi nete de 15,7 milioane de euro, la care se adauga datorii de peste 200 de milioane de euro catre furnizorii sai, in special catre firma Intracom, si pierderile cumulate in anii precedenti, care depasesc 220 de milioane de euro.