Frenezia cu care s-au imbulzit americanii la premiera ultimului episod „Star Wars" se va repeta, la scara mai mica, si in Romania. „Razbunarea Sith" nu merita insa pe deplin acest efort.

Generatii Intregi de romani au crescut cu o fascinatie pentru Star Wars, o oaza cinematografica in desertul televizat comunist, populat cu productii indiene sau chinezesti. Pe marile ecrane autohtone vine acum ultima parte a ciclului inceput de George Lucas in 1977: „Star Wars: Episodul III Razbunarea Sith".

Moralitatea ambigua a cavalerilor

Pelicula e superioara din punct de vedere vizual celor doua care au precedat-o recent, dar scenariul a cistigat doar in banalitate. Prin comparatie, acest episod e mai violent si mai tragic decit celelalte, motiv pentru care in SUA a capatat un rating care il deosebeste de tot restul ciclului.

Cu alte cuvinte, copiii a caror virsta e sub 13 ani nu au voie sa vada acest film decit cu aprobarea parintilor.

Filmul „Star Wars: Episodul III Razbunarea Sith" prezenta numeroase dificultati pentru realizatori.

Toti fanii acestei saga stiau ce se va intimpla in acest episod abundent in metamorfoze: republica devine imperiu, un cavaler Jedi, adica de partea binelui, trece de cea a raului, iar la conducerea galaxiei ajunge tot un personaj ezitant, intii cancelar cu intentii pacifiste, apoi lord Sith, in speta malefic.

Episodul are insa rolul de a zapaci complet un neofit, pentru ca granita dintre bine si rau se schimba frecvent.

Scenariu bramburit

Metoda de lucru a lui George Lucas, desi originala, nu prea functioneaza in acest caz. Regizorul se foloseste de scenariu doar ca punct de plecare, improvizind pe parcurs. De aceasta data, povestea se cam destrama prin partile esentiale. Pentru ca putine personaje sint ce par a fi, se ajunge la niste combinatii ilogice.

De pilda, filmul incepe cu cancelarul Palpatine (Ian McDiarmid) tinut prizonier de contele Dooku, alias cavaler Sith. Dupa care, cancelarul se reveleaza a fi Sith si el. Ceea ce e neclar, de obicei nu iti faci prizonieri din propria armata.

Un alt exemplu e cavalerul Jedi Anakin (Hayden Christensen), care devine ucenicul lordului Sith, alias cancelarul Palpatine. Te astepti ca Anakin sa invete ceva de la noul sau mentor, sa capete niscaiva puteri noi sau macar sa isi schimbe culoarea sabiei (albastra la Jedi si rosie la Sith). Nici gind. Tot ce se intimpla e ca personajul e mutat ca un pion de la o tabara la alta.

Acum incaseaza ordine de la Sith, ii macelareste pe cavalerii Jedi de toate virstele, inclusiv copiii, si isi schimba culoarea ochilor in portocaliu. Cam asta e toata invatatura profunda „despre partea intunecata a Fortei".

La capitolul dialog, lucrurile ramin la fel de simpliste, replicile fiind o succesiune de banalitati de genul „Jedi sint de partea binelui", la care se raspunde cu „Din perspectiva mea, sint malefici". Cind depasesc statutul de platitudine, cad in absurd, ca in cazul urmatoarei discutii dintre cavalerul Jedi, interpretat de Samuel L. Jackson, si lordul Sith, alias cancelarul Palpatine.

Primul afirma „Cancelare, sinteti arestat", la care i se da o replica interogativa: „Ma ameninti?". Pacat de distributia plina de actori buni, al caror talent functioneaza in acest film la minima rezistenta.

Original si robot

Dincolo de scenariu, efectele speciale inunda lungmetrajul, care e excelent la nivel vizual. Imaginile generate de computer denota ceva mai multa imaginatie decit dialogul. Apare si o raritate: un robot decrepit si bolnav, care tuseste si vorbeste ragusit. Acest personaj e generalul Grievous, care lupta de partea cavalerilor Sith.

Tot prin intermediul acestui personaj se justifica un efect interesant: o morisca de lasere, in duelul dintre Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) si general, care, ucigind multi Jedi, detine patru sabii si le utilizeaza pe toate in acelasi timp.

Nimic normal, totul special

Toata lumea se astepta ca finalul filmului sa fie un duel intre Obi-Wan Kenobi si ucenicul sau tradator. Dar Lucas adauga la aceasta lupta un decor inedit, mai exact o planeta vulcanica. Cei doi se lupta in timp ce maestrul se afla pe o pluta care aluneca pe lava, iar Anakin face surf in acelasi mediu, dar pe un robot. Facind abstractie de dialogul dintre ei, secventa e perfecta la nivel vizual.

De altfel, Lucas a creat o companie doar pentru a asigura efectele din „Star Wars": Industrial Light& Magic (ILM), ai carei angajati au fost distinsi cu numeroase premii, printre care 14 Oscaruri pentru cele mai bune efecte speciale.

In cazul acestui episod, e de remarcat consecventa acestora, care lipsea in celelalte doua filme recente. Filmul „Star Wars: Episodul III Razbunarea Sith" e si detinatorul unui record in acest domeniu, continind nu mai putin de 2.200 de filmari speciale. Exista chiar si unele aproape invizibile pentru spectator, din cauza faptului ca e bombardat cu 50-60 de elemente intr-o singura scena.

Pe scurt, complexitatea imaginii contrasteaza cu simplitatea scenariului.

Ileana Dima