Daca fostul presedinte va pleca din partid, el va afecta in mod negativ procentele PSD, apreciaza directorul CURS, care a realizat cel mai recent sondaj de opinie.

„Daca Ion Iliescu va pleca din PSD, acest demers poate afecta partidul", a precizat ieri sociologul Sebastian Lazaroiu, directorul CURS. Potrivit unor analize sociologice recente, Lazaroiu a apreciat ca PSD ar acumula, in prezent, aproximativ 27 de procente: „Aceasta este limita de jos, eu nu cred ca partidul poate cobori sub acest prag".

Exista insa un alt element care ar putea provoca reducerea procentelor PSD: arestarea a trei-patru lideri marcanti ai partidului acuzati de coruptie, potrivit directorului CURS.

D.A. se mentine la 48%-50%

In comparatie cu PSD, Alianta D.A. ar inregistra, daca alegerile ar avea loc duminica, un scor de 48-50 de procente. „PNL-PD au ramas la fel, chiar se inregistreaza o usoara revigorare", a analizat Lazaroiu. El considera insa ca si Alianta D.A.

trece prin momente dificile: disensiunile interne dintre PNL si PD, aminarea fuziunii dintre cele doua partide, gestionarea defectuoasa a situatiei generate de inundatii si criza din sistemul sanitar.

Directorul CURS ne-a spus ca detine aceste date dintr-un sondaj politic pe care nu a dorit sa-l dea publicitatii, dar care a surprins momentul ultimatumului adresat autoritatilor romane de rapitorii irakieni, dezastrul provocat de inundatii si primele ecouri dupa Congresul PSD, unde Ion Iliescu a fost debarcat din fruntea partidului.

Lupta pentru functii e in toi

Octav Cozminca le-a atras atentia, luni seara, senatorilor PSD ca partidul a scazut de la 37 la suta la 20 la suta, aflindu-se pe un trend descendent. Ieri, Mircea Geoana, presedintele PSD, a contrazis previziunile colegului sau.

Liderii partidului sint insa, in continuare, mai preocupati de ocuparea celor 9 functii de secretari executivi si a celor 15 de sefi de departamente, care reprezinta „guvernul din umbra", si mai putin de criza sistemica prin care trece PSD. Pe 26 mai, conducerea centrala a PSD va desemna noii ocupanti ai functiilor vacante.

Printre ei se afla fostii ministri ai Cabinetului Nastase, parlamentarii Dorina Mihailescu, Dan Mihalache, Valeriu Zgonea, Radu Podgoreanu si fosti prefecti