Miercuri s-a consumat o noua etapa in razboiul dintre Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii pe tema reformei in justitie. CSM a decis sa respinga propunerea MJ privitoare la numirea in functie a procurorilor, precum si pe cea referitoare la pensionarea magistratilor.

In acelasi timp, Adrian Nastase, presedintele executiv al PSD, a trimis o scrisoare deschisa comisarului european pentru justitie si afaceri interne, Franco Fratini, in care denunta initiativele Ministerului Justitiei.

CSM a introdus in textul Legii privind statutul magistratilor propunerea potrivit careia numirea in functie a procurorilor generali ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, PNA, Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului, precum si a adjunctilor acestora sa se faca de catre Consiliu, la recomandarea si nu la propunerea ministrului Justitiei.

Ministerul Justitiei propusese ca ocuparea acestor functii sa se faca la recomandarea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului si prin decret prezidential.

De asemenea, CSM a propus ca si revocarea din functie a procurorilor mentionati sa urmeze aceeasi procedura ca in cazul investirii.

Magistrati pina la 68 de ani

O alta problema in care CSM nu a agreat punctul de vedere al MJ a fost cea referitoare la varsta de pensionare a magistratilor.

Astfel, ministerul a propus eliminarea prevederii din legea actuala, potrivit careia magistratii care au implinit varsta de pensionare - 57 de ani si 7 luni la femei si 62 de ani si 7 luni la barbati - pot ramane in magistratura pana la varsta de 68 de ani, in urma unei cereri formulate in acest sens.

CSM nu a fost de acord cu eliminarea acestei masuri, invocand faptul ca astfel ar ramane vacante inca aproximativ 130 de posturi de magistrati la nivelul intregii tarii, in afara celor 450 deja existente.

Nastase, cu pira la Bruxelles

Exact in ziua in care CSM a refuzat propunerile Ministerului Justitiei, Adrian Nastase i-a trimis o scrisoare deschisa comisarului european pentru justitie si afaceri interne, Franco Fratini.

Nastase sustine ca aceste propuneri reprezinta "derapaje, adevarati „pasi inapoi", cu consecinte grave pentru sistemul judiciar din Romania si pentru eforturile concertate ale tarii noastre de integrare europeana".

Nastase demoleaza, punct cu punct, toate propunerile MJ, aducind, practic, aceleasi argumente ca ale CSM.

Fostul premier sustine ca actualul Executiv supune justitia unor "presiuni brutale" si cere opinia comisarului european in legatura cu oportunitatea initiativelor Ministerului Justitiei.

Reamintim ca Guvernul Nastase a incheiat negocierile cu UE la capitolul "Justitie si Afaceri Interne". In urma situatiei din Justitie, UE a decis ca Romaniei i s-ar putea aplica clauza de salvgardare, care ar amina cu un an aderarea la UE.