Doi diplomati, fostul ministru de Externe Mircea Geoana si actualul ministru Mihai Razvan Ungureanu, s-au implicat in afacerea cerceilor de identificare a porcilor, oilor si caprelor. Ambii au intervenit politic intr-un conflict comercial care se judeca in instanta.

Mircea Geoana a inaintat fostului premier Adrian Nastase o „Nota" care, daca ar fi fost aprobata, Justitia ar fi trebuit sa transeze conflictul in favoarea unei firme respinse la licitatie. Demersurile predecesorului au fost continuate de actualul ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

Din documente - unul semnat pe 26 noiembrie 2004 de Mircea Geoana, iar celalalt pe 6 ianuarie 2005 de Mihai Razvan Ungureanu – reiese ca "incidentul" comercial se va inchide doar daca instanta va pronunta o sentinta favorabila firmei perdante si care sa nu fie urmata de un recurs.

Presiunile diplomatice au inceput in urma unei licitatii organizate de Autoritatea Sanitar-Veterinara. Pentru atribuirea produselor si serviciilor necesare identificarii si inregistrarii oilor, porcilor si caprelor au licitat doua mari consortii, respectiv Daploma International-Romsys si Caisley.

Decizia prin care consortiul german Caisley a castigat licitatia a fost atacata in instanta de partea adversa, consortiul danezo-roman Daploma International-Romsys.

In timp ce procesul era pe rolul Tribunalului Bucuresti, fostul ministru de Externe Mircea Geoana cerea aprobarea premierului de atunci, Adrian Nastase, pentru stingerea litigiului, "in sensul pronuntarii unei sentinte judecatoresti favorabile consortiului danezo-roman care sa nu fie urmata de un recurs din partea Autoritatii

Sanitar-Veterinare".

Mai mult, la finalul „Notei", domnul Geoana propunea explicit : „Autoritatea competenta sa nu atace hotararea Tribunalului Bucuresti, in situatia in care prin aceasta s-a dat castig de cauza consortiului romano-danez".

La sfarsitul lunii noiembrie 2004, judecatorii Tribunalului Bucuresti au respins actiunea consortiului danezo-roman ca fiind neintemeiata, iar presiunile diplomatice au fost reluate de actualul ministru de Extern, Mihai Razvan Ungureanu.

Cand judecatorii inca mai acordau termene in recursul promovat de consortiul danez, actualul ministru de Externe solicita si el aprobarea premierului Tariceanu pentru stingerea litigiului, pe motiv ca "neacordarea atentiei cuvenite de catre institutiile de resort situatiei create in contextul licitatiei pentru atribuirea contractului de

produse si servicii pentru identificarea si inregistrarea ovinelor, caprinelor si suinelor, in conditiile unui dialog considerat greoi de Ambasada Danemarcei, constituie un risc important, de natura sa afecteze substanta raporturilor bilaterale".

Ministrul Ungureanu cere sa fie sesizata Autoritatea Nationala de Control, in baza acuzatiilor transmise prin intermediul Ambasadei Danemarcei la Bucuresti. Scrisoarea si-a produs primele efecte pe 21.03.2005.

La solicitarea scrisa prin care se cerea aprobarea angajarii unui avocat, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Razvan Tiru, raspundea : „Dosarul de achizitie este in cercetare la organele abilitate.

Daca se constata nereguli in procedura aplicata, contestatarul actual (consortiul Daploma International-Romsys - n.r.) va castiga implicit. Este corect sa continuam procesul din acest dosar la Curtea de Apel?".

Trebuie mentionat ca, in cazul in care se renunta la proces, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara va trebui sa plateasca peste 200 de miliarde de lei, cat reprezinta avansul dat firmei castigatoare.

Amestecul politic intr-un conflict comercial care inca n-a fost solutionat de judecatori a atras acum protestele partii germane. Pentru cerceii de identificare a porcilor, oilor si caprelor, statul roman a pus la bataie in prima faza 477 de miliarde de lei.